Magyar Állatvédelem
Image default

Ezrével pusztultak el a veszélyeztetett kaszpi fókák Dagesztán partjainál

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán – közölték az orosz hatóságok vasárnap.

 

A 444 közölte, hogy a Dagesztáni Köztársaság Természeti Erőforrások Minisztériuma azt írta Telegramon, hogy a környezetvédelmi szakemberek a teljes partvonalon számolják a tetemeket, és eddig már legalább 2500 elpusztult fókát találtak. A legtöbb tetemet a Juzbas csatornában, illetve a Szulak és Surinka folyók torkolatánál. A tömeges pusztulás okát boncolás után állapítják meg.

A fókák már hetekkel ezelőtt elpusztulhattak, mondta Zaur Gapizov, a Kaszpi-tengeri Környezetvédelmi Központ vezetője az AP-nek, és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy halászháló csapdájába estek volna az állatok.

A kaszpi fóka az egyetlen tengeri emlős a Kaszpi-tengerben, a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett fajok közé sorolta. A fajt fenyegetik a halászhálók, amelyek a fulladásukat okozhatják, a vadászat és az élőhelyük elvesztése. 2022 elején kb. 70 ezer példánya volt. Az elmúlt évtizedekben többször is volt példa a tömeges pusztulásukra, de nem ilyen mértékben. Legutóbb májusban mosott víz a partra mintegy 700 fókát Dagesztán partjainál.

(Forrás: 444, Kép: BBC, The Moscow Times)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Címével ellátott dobozban hagyta sorsukra kutyája kölykeit egy rakamazi férfi

magyarallatvedo

Védett madarat, egy szürke gémet mentettek meg a tűzoltók – VIDEÓ

Marci

Szívszorító! Két napig nem engedte el halva született csecsemőjét egy állatkerti majom

magyarallatvedo