Ezért érdemes kutyát örökbefogadni a világkupagyőztes magyar kajakos szerint

Olvasási idő:2 perc

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat 2021. júniusában megrendezésre kerülő állatvédelmi és örökbefogadó napján ott volt Fekete Ádám junior világbajnok, világkupagyőztes kajakos is, aki nagyon elkötelezett az állatvédelem mellett. Ádámmal arról beszélgettünk, miért látogatott ki az eseményre és milyen kiskutyát szeretnének örökbefogadni barátnőjével.

-Ha jól tudjuk, te is tartasz állatot otthon, ráadásul nem is egyet. Mesélnél róluk?

-A legelső kutyánkat az utcán találtuk, 6 hetes korában, ő egy keverékkutyus. Költözésünk után újabb kutyával gazdagodott a családunk, egy német juhásszal, aki egy telephelyről szökött el. Rajtuk kívül van még két öregebb shih-tzu kutyánk, akik nagymamánk halála után kerültek hozzánk. Így a négy kutya egy háztartásban él velünk, jól kijönnek egymással, nem veszekednek. A nagyobb kint, az udvaron vannak, a kisebbek pedig bent, velünk a házban.

-Örökbefogadás céljából érkeztél a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat családi napjára. Miért döntöttél így?

-Most éppen a barátnőmék szeretnének egy újabb kutyust örökbefogadni a meglévő mellé. Nekem soha nem jutott eszembe, hogy kutyát vásároljak, nem támogatom ezt az utat. Ha tehetném, akkor én a legszerencsétlenebb sorsú kutyát is magamhoz venném. Az örökbefogadásra váró kutyák nagyon tragikus dolgokat éltek át, talán ezért is tudnak ennyi szeretetet adni. Az örökbefogadással két életet mentesz meg; az állatét, akit elhozol, illetve azét, aki a helyére tud kerülni. Nagyon sajnálom, hogy az emberek sokszor inkább egyéb helyről vásárolnak kutyát.

 

-Te mit gondolsz, hogyan tudod segíteni ezt az egész ügyet, esetleg felhívni rá a figyelmet?

-A social mediának nagyon sok hátulütője van, azonban általa sokakat meg lehet szólítani. Úgy gondolom, hogy nagyon sok ember két tűz között van, nem tud dönteni az örökbefogadás és tenyésztőtől való vásárlás között. Nagyon boldog lennék, ha esetleg egy-egy posztommal, bejegyzésemmel sikerülne elmozdítanom ezt a mérleget az örökbefogadás javára.

– Négy kutya tartása nem kis feladat. Hogyan tudod összeegyeztetni az élsportot és egyéb teendőidet az állatokkal való foglalkozással?

-Természetesen ez nem egyszerű, mind anyagilag, mind szabadideileg sokat kivesz az emberből. Mivel számomra ők családtagok, így nem teherként fogom fel ezt az egészet. Nagyon nagy felelősség egy állat tartása, amibe sokan nem gondolnak bele. Hatalmas feladat egy állatot szobatisztaságra nevelni, foglalkozni vele. Nagyon örülök neki, hogy a felelős állattartás egyre nagyobb visszhangot kap, ezt bizonyítja a NÁSZ állatvédelmi napja is. Úgy kell kutyát örökbefogadni, hogy ezzel tisztában vagyunk, és nem visszük vissza szegény állatot két hét elteltével.

-Pontosan erről a felelősségvállalásról, felelősségtudatról volt szó az egyik kerekasztal beszélgetésen is.

-Szerintem az állatkínzók nagy része nem látott a szüleiktől jó példát. Ezért is fontos, hogy már óvodás, iskolás korukban a gyerekeket tanítsák az állatokkal való helyes bánásmódra. Például nagyon jó ötletnek tartanám, ha az óvodákba, iskolákba akár havi rendszerességgel bevinnének egy kutyát és ott együtt foglalkoznának vele. Nagyon elszomorít az is, hogy nincs az állatkínzás ellen visszatartó erő. A pénzbüntetés, felfüggesztett szabadságvesztés gyakorlatilag a nullával egyenlőek. Senki nem tart fegyvert senki fejéhez, hogy állatot tartson. Az emberek nagy része fogékony lenne a felelős állattartásra, ahhoz viszont, hogy ez az üzenet eljusson hozzájuk, fontos, hogy maga az állatvédelem is strukturáltan, szervezetten működjön itthon. Nagyon megvetem az állatkínzókat, hiszen az állatok önzetlenek, ártalmatlanok, szeretetet közvetítenek az ember felé feltétel nélkül.

Magyar Állatvédelem – (Fotók: Andres Gyula)