Magyar Állatvédelem
Image default

Ezerötszáz denevért mentett meg egy amerikai állatvédő nő Karácsonykor

Olvasási idő:1 perc

2022. karácsonyán rendkívüli hideghullám érte el az USA nagy részét, az időjárás az itt telelő állatokat, többek között a denevéreket is veszélybe sodorta. Mary Warwick vadállatmentő az ünnepek alatt napokon keresztül mentette a kihüléstől legyengült apróságokat, több mint 1500 denevér életét mentve meg ezáltal – írja a National Geographic. 

A houstoni Waugh Drive Bridge kolóniája a szakemberek szerint 250 ezer egyedből is állhat, ennek nagy része Mexikóba vonul télre, azonban sok állat texasi lakhelyén telel. A mexikói szelindekdenevér kis termete azzal is jár, hogy nem tudnak sok tápanyagot és hájat felhalmozni, így igen könnyen áthűl a testük. Talán emlékszünk, hogy 2021-ben is volt egy igen erős hideghullám Texasban, amikor nagy terület maradt áramellátás nélkül, ebben a 2021. februári hidegbetörésben 5000 denevér pusztult el.

Idén, az előrejelzések hatására Mary Warwick vadállatmentő úgy gondolta, hogy az ünnepi programjába a denevérkolónia ellenőrzése is belefér, és a döntése életmentőnek bizonyult: a lepotyogott, élettelennek tűnő denevérek százait gyűjtötte be. Amikor már több napon át egymaga szedte össze a denevéreket, és lassan nem jutott ideje etetni se őket, akkor hirdetett az egyik helyi állatvédő szervezet akciót, így Warwicknek segítői is akadtak, ám a hölgy egymaga, így is 1500 egyedet gyűjtött be karácsonykor.

A denevéreknek melegre és élelemre-italra volt szükségük, szerencsére a legtöbbjüknek semmi más baja nem volt. A hölgy állatotthonnak berendezett padlásán felerősített állatkákat a hideghullám elvonultával, december 28-án szabadon is engedték.

A Waugh Drive Bridge kolóniája nemcsak népszerű turistalátványosság – a nyári alkonyokon embertömegek gyűlnek össze a vadászni induló denevérek kirepülését csodálni – de fontos részt vállalnak a város szúnyoggyérítésében is.

(Forrás: National Geographic, Fotó: Courtesy Houston Humane Society, Inaturalist)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Nyugdíjba vonul Feco, a hős magyar vizsla

Erik

Felakasztotta, baltával ütlegelte, majd a tóba dobta a kutyát az állatkínzó

Marci

Elpusztult a gólya, melyet egy kegyetlen állatkínzó lőtt ki Kisvárdán

Marci