Magyar Állatvédelem
Image default

Ezek teljesen megőrültek? Svédország kétszáz hiúz legyilkolását engedélyezi

Olvasási idő:2 perc

Svédország engedélyt adott ki vadászoknak összesen 201 hiúz elejtésére, hetekkel azután, hogy az ország modern kori legnagyobb farkasirtása során több tucat farkast öltek meg – írja a The Guardian.

A svéd országos közigazgatási szervek által március folyamán kiadott, hiúzok elejtésére vonatkozó engedélyek száma több mint kétszerese az elmúlt évek számának.

A vadvédők és aktivisták szerint a tervezett irtás nincs arányban az állatállományra vagy az emberekre jelentett veszélyekkel, és arra kérik az EU-t, hogy tegyen lépéseket Svédország ellen a környezetvédelmi jogszabályok megsértése miatt.

„Ez egy trófeavadászat, olyan, mintha Afrikába mennénk oroszlánokra vadászni” – mondta Magnus Orrebrant, a Svenska Rovdjursföreningen állatvédő csoport vezetője, aki petíciót indított, amelyben a hiúzok trófeavadászatának leállítását követeli. „Külföldi vadászok százai jönnek Svédországba hiúzvadászatra, mert azt gondolják, hogy ez izgalmas”.
Természetvédők a múlt hónapban arra figyelmeztettek, hogy a hiúzállomány Európában összeomolhat, ha nem tesznek azonnali erőfeszítéseket az állatok védelmére. A Franciaországban megmaradt macskákon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy genetikai sokféleségük olyan alacsony, hogy beavatkozás nélkül a következő 30 évben helyileg kihalnak.

Svédországban mintegy 1450 hiúz él, mintegy 300-zal kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt. A Naturvårdsverket, a svéd környezetvédelmi hivatal szerint az országnak mindössze 870 állatra van szüksége az egészséges populáció fenntartásához.

A svéd vadászszövetség, a Svenska Jägareförbundet elismeri, hogy a hiúzok nem jelentenek veszélyt az emberre. Henrik Falk, a szövetség tanácsadója a Guardiannek nyilatkozta: „A vadászat egyáltalán nem kapcsolódik az emberre jelentett veszélyhez. A farkasvadászat sem – a svéd modern időkben nincs dokumentált eset, hogy farkasok emberre támadtak volna.

„A hiúzvadászat inkább az izgalomról szól, és néhány vadász számára természetesen a prém a motiváció”.
A hiúzra, mint a legtöbb más vadállatra Svédországban, kutyákkal vadásznak. Az EU élőhelyvédelmi irányelve kimondja, hogy a vadászat vagy az állatállományban okozott károk megelőzése, vagy a közbiztonság érdekében engedélyezhető.

Benny Gäfwert, a Természetvédelmi Világalap (WWF) ragadozói szakértője szerint „erősen megkérdőjelezhető”, hogy e feltételek bármelyike érvényes-e a svédországi hiúzra. „Nem gondoljuk, hogy a vadászok hivatkozhatnak ezekre a kivételekre, és erről értesítettük az EU Bizottságát” – mondta Gäfwert.
„Azzal, hogy vadászat folyik, önmagában nincs problémánk, de az, hogy milyen mértékben történik a hiúz által okozott csekély kárhoz képest, az indokolatlan”.”

A WWF megkérdőjelezi Svédország magyarázatát a folyamatban lévő farkasirtásra is, mondta Gäfwert.

Történelmileg a hiúz egész Eurázsiában elterjedt, de számos országban kritikusan csökkent a számuk az élőhelyek elvesztése, a beltenyésztés, az orvvadászat és a közlekedési ütközések miatt. Nagy-Britanniában a múlt hónapban a környezetvédelmi miniszter, Thérèse Coffey elutasította a hiúzok vadonba való visszatelepítésére irányuló felhívásokat.

A természetvédők a hiúz szerepére mutatnak rá a svédországi nagy szarvas-, jávorszarvas- és vaddisznóállomány szabályozásában.

A svédországi hiúzvadászat a párzási időszakban zajlik, amikor a legvastagabb a bundájuk, ami különösen vonzó a vadászok számára – mondta Marie Stegard Lind a Jaktkritikerna vadászatellenes csoporttól. „Ez teljesen szükségtelen – ez egy tiszta trófeavadászat” – mondta.

(Forrás: The Guardian, Fotók: Thinkstock, termvil.hu)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Svédországban megtiltják a nyérctenyésztést

magyarallatvedo

Újabb vadmacskát, ezúttal egy hiúzt kaptak lencsevégre a Börzsönyben – VIDEÓ

Marci

Ritka hiúzt fotóztak a Kárpátokban

magyarallatvedo