Magyar Állatvédelem
Image default

Ez a 9 legnagyobb veszély, ami a madarakra leselkedhet

Olvasási idő:3 perc

A Szurkolók az Állatokért mozgalom „Madaras” csoportja gyűjtötte össze azt a tíz dolgot, amely hatalmas veszélyt jelent a madarakra nézve és amelyek állatkínzásnak minősülnek.

1. Fakivágás költési, fiókanevelési időszakban

Madaraknál a költési, fiókanevelési időszak-fajtól függően-tavasztól nyár végéig tart.

Ebben az időszakban hivatalosan tilos a fakivágás, de ezt sokan nem tartják be.

A fa kivágásakor a rajta lévő fészek lezuhan a benne lévő kotló madárral, tojásokkal, fiókákkal együtt. A fiókák sok esetben azonnal meghalnak vagy súlyosan megsérülnek. Ha valami csoda folytán sérülés nélkül megússzák az esést, az éhség, szomjúság, hangyák végeznek velük.

2. Fészekleverés

Annak ellenére, hogy törvény tiltja, még fészkelési időben is sok helyen leverik a fecskefészket, a benne lévő fiókákkal együtt. A kicsikre kínhalál vár.

Fotó: gyor.hu

3. Ragasztós egércsapda.

Sajnos a tiltakozások ellenére változatlanul lehet vásárolni ragasztós egércsapdát. Kegyetlen állatkínzó eszköz, a beleragadt rágcsáló is órákig szenved, mielőtt elpusztul.

A ragasztós csapdába a madarak-főleg cinegék, verebek, más kis testű madarak-is könnyen beleragadnak. Vergődnek, próbálnak menekülni, közben teljesen kimerülnek, sérüléseket szenvednek, végül elpusztulnak.

4. Lövöldözés

Sok ember úgy vezeti le a feszültséget vagy az okoz neki örömet, ha madarakra lövöldözik. Nem számít, hogy veréb, varjú vagy éppen fészkén ülő gólya, mindegyiket céltáblának használja. A lövedékek közül az egyik legveszélyesebb az ún. szoknyás lövedék. Ez a fajta lövedék a madár testébe való bejutáskor tollat, egyéb szennyeződést is visz magával, így a szövetek roncsolása mellett komoly fertőzésforrást is jelent.

Fotó: Shutterstock

5. Csapdák

Minden kihelyezett csapda komoly veszélyt jelent a madarakra. Ha nincs rendesen letakarva a csapdába helyezett csalétek, a madarak-főleg ragadozó madarak, varjúfélék-gyorsan észreveszik, könnyű táplálékforrásnak tekintik. Rászállnak, a csapda pedig- legtöbbször a lábuknál vagy a szárnyuknál- megfogja őket, közben súlyos sérülést okoz. A madár próbál szabadulni, közben még jobban megsérül, kimerül. Ha egy ilyen sérült madár időben orvoshoz kerül, akkor is kevés esélye van, hogy maradandó károsodás nélkül megússza a csapdával történt találkozást.

6. Áramütés

A madarakra a középfeszültségű vezetékek jelentik a veszélyt. A madár rászáll az oszlopra, testével-szárnyaival vagy lábával és szárnyával-zárja az áramkört és áramütést szenved. Ez legtöbbször halálos kimenetelű. Ha élve megússza, akkor is súlyosan megsérül. A sérülést beköpik a legyek, a kikelő lárvák komoly pusztítást végeznek a madár szervezetében. Amennyiben a sérült madár nem kap gyors segítséget, elpusztul.

A 2008.február 26-án aláírt Akadálymentes Égbolt Szerződés-ben az áll, az áramszolgáltatóknak 2020. január 31-ig madárbaráttá kell tenni a madarakra veszélyes vezetékeket, oszlopokat. Az aláírás 10. évfordulóján a természetvédelmi szervektől az áramszolgáltatók 10 év haladékot kaptak a szerződés teljesítésére. Az új határidő 2030.január 31. Addig még milliós nagyságrendben fognak madarak elpusztulni vagy súlyos sérüléseket szenvedni áramütés miatt.

7. Mérgezés

A szántóföldeken, de a háztartásokban is sok helyen mérgek kihelyezésével próbálnak védekezni a rágcsálók ellen. Ezek a szerek bromadiolont tartalmaznak. A bromadiolon kumarinszármazék, hatása a véralvadás mechanizmusában jelentkezik, külső és belső vérzést okoz. Zsírban oldódó vegyület, ami nehezen bomlik le, ezért könnyen felhalmozódik. A szert elfogyasztó rágcsálók nem pusztulnak el azonnal. A legyengült, mozgásukban lelassult pockok, egerek,stb. könnyű prédái a madaraknak. A méreg így kerül be a madarak szervezetébe. De nem csak ez jelent veszélyt a madarakra, hanem a karbamát peszticid is. Annak ellenére, hogy használatát az Európai Unió 2008-ban betiltotta, még napjainkban is használják. Általában a dúvadnak nevezett állatoknak – róka, borz, stb – raknak ki karbofuránnal kezelt csalétket, de sokszor a ragadozó madarakat, varjúféléket akarják így gyéríteni. A karbofurán mérgezést szenvedett madarakat sokszor az azonnali orvosi ellátás, gondos ápolás ellenére sem sikerül megmenteni.

fotó: parlagisas.hu

8. Madzagok

A felelőtlenül eldobált műanyag zsinegek – pl.bálakötöző, szőlőkötöző zsineg és egyéb vékony huzalok – hatalmas veszélyt jelentenek. Sok madár szedi össze és viszi a fészekbe a felelőtlenül eldobált zsinegeket, vékony huzalokat. Ezek a fiókák vagy akár a felnőtt madarak lábára, szárnyára, egyéb testrészére tekeredhetnek, akadályozzák a mozgást, vérkeringést, ezzel a madár halálát okozzák.

9. Eldobált, hátrahagyott horgászzsinegek, horgok, műanyag hulladékok

Az eldobált horgászzsinegek, horgok, egyéb, vízparton eldobált vagy vízbe dobott műanyag hulladékok leginkább a vízimadarakra jelentenek komoly veszélyt, ugyanis rátekeredhet a madarak különböző testrészeire, akár gúzsba is kötheti a madarat. A horgok sokszor damillal együtt kerülnek be a madár csőrébe, torkába, súlyos, nem egyszer halálos sérülést okozva.

magyarallatvedelem.hu, fotó: Bálint Gazda

Kapcsolódó

Megérkeztek az első havasi lilék Kardoskútra

Viki

Állatkínzás miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy kanizsai cég idős gondnoka

magyarallatvedo

Brutális állatkínzás: motorkerékpár után kötötték a két megkínzott kutyát

magyarallatvedo