40 évig állt a raktárban, kiderült, hogy egy 6 millió évvel ezelőtt kihalt állat foga

Olvasási idő:1 perc

A közelmúltban egy múzeumi gyűjteményben található fogpárról derült ki, hogy egy európai pandafajhoz tartozott. Az állatfaj körülbelül hatmillió évvel ezelőtt tűnt el, valószínűleg az extrém klímaváltozás miatt.

Negyven éven keresztül őrizték egy múzeumi raktárban azt a régészeti leletet, amelyről most kiderült, hogy egy soha nem látott ősi európai pandafajhoz tartoznak. Az újonnan talált fajnak csupán a foga maradt fenn, de ez is tudott elegendő információval szolgálni a kutatóknak arról, hogy a modern kori óriáspandák közeli rokonáról van szó.

Az európai panda körülbelül hatmillió évvel ezelőtt kóborolt ​​a kontinensen, mielőtt egy extrém klímaváltozás a kihalását nem okozta.  

Úgy tudni, a most bevizsgált két fog (egy felső szemfog és egy felső őrlőfog) eredetileg az 1970-es évek végén kerültek elő egy északnyugat-bulgáriai lelőhelyről, végül azonban a szófiai bolgár természettudományi múzeum raktárába kerültek. A leleteket sosem kategorizálták megfelelően, így egészen a közelmúltig egyáltalán nem is foglalkoztak vele.

A fogak elemzése után a kutatók rájöttek, hogy egy ősi európai pandához tartoznak, de a kövületek nem hasonlítottak az Európában korábban azonosított pandafajok fogaihoz. A legtöbb európai pandafajnak kisebbek voltak a fogai, mint a modern óriáspandáknak, vagyis valószínűleg sokkal kisebbek voltak, mint mai rokonaik.

Az Agriarctos nikolovi névre keresztelt új faj azonban sokkal nagyobb fogakkal rendelkezett, mint az európai pandáknál megszokott, így

nagy valószínűséggel a mai óriáspandákhoz hasonló méretű volt.

A fogak sokkal újabb keletűek, mint más európai pandakövületek, amelyek közül néhány több mint tízmillió évvel ezelőttre nyúlik vissza, ami arra utal, hogy

az A. nikolovi volt az utolsó pandafaj, amely a kontinensen élt.

Forrás: livescience

magyarallatvedelem.hu