Etikait vizsgálat indulhat a politikus-állatorvosok ellen

Olvasási idő:1 perc

Hivatalos úton etikai és fegyelmi vizsgálat lefolytatását kérvényeztem a Magyar Állatorvosi Kamara Országos Etikai bizottságánál dr. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és dr. Vass Péter, Szigetvár polgármestere ellen összeférhetetlenség és súlyos etikai vétség gyanúja miatt – írta szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében Dr. Fülöp Erik független országgyűlési képviselő, állatvédelmi szakpolitikus.

A képviselő emlékeztetett: húsvét előtt került nyilvánosságra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal közérdekű adatigénylése, melyből kiderül, hogy Dr. Hadházy Ákos állatorvos 2020 januárja óta 101 kutya számára állíttatott ki kutyaútlevelet, később számla és kórlap képe is megjelent a sajtóban az országgyűlési képviselő állatorvosi pecsétjével. Ahogyan azt a magyarallatvedelem.hu elsőként megírta, Dr. Vass Péter állatorvos, Szigetvár polgármestere 2014 októbere és 2020 novembere között 14.010 mikrochip regisztrációt végzett el, valamint 13.776 útlevelet állított ki kutyák részére. Ez a szám feltehetőleg tavaly november óta tovább nőhetett.

“Ezek a tények arra engednek következtetni, hogy összeférhetetlenségük ellenére, a két politikus állatorvosi tevékenységet végez, a kutyaútlevelek illetékfizetési kötelezettsége miatt pedig gazdálkodó tevékenységet is folytatnak”

– mutatott rá Dr. Fülöp Erik. Az országgyűlési képviselő hozzátette: egyrészről az összeférhetetlenség kivizsgálására, másrésztől azért, mert a jogosulatlanul végzett útlevél-kiadás súlyos fokú etikai vétségnek minősül, kérvényezi a Magyar Állatorvosi Kamara Országos Etikai bizottságánál az etikai és fegyelmi eljárás megindítását Dr. Hadházy Ákos és Dr. Vass Péter ellen.

magyarallatvedelem.hu, fotó: frisss.hu