Magyar Állatvédelem
Image default

Erdélyi dinoszauruszfajt fedeztek fel a kutatók

A Live Science nyomán a 24.hu közölte, hogy egy friss tanulmányban egy új, kis testű dinoszauruszfajt írnak le. A Transylvanosaurus platycephalus maradványait Erdélyben fedezték fel, tudományos neve pedig nagyjából annyit tesz: lapos fejű, erdélyi hüllő.

A tanulmány szerint az állat a Rhabdodontidae család tagja volt, a csoportba növényevők tartoztak. A faj mintegy 70 millió éve élt, a korszakban Európa egy trópusi szigetvilág volt.

A kutatók a Transylvanosaurus platycephalust a homlok és a koponya alsó részének töredékei alapján írták le. A kutatók úgy gondolják, hogy a dinoszaurusz 2 méter hosszú volt, feje széles, lapos lehetett.

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a periódusra a biológiai sokszínűség jelentősen lecsökkent. Felix Augustin, a Tübingeni Egyetem PhD-hallgatója és a csapat tagja szerint minden újabb faj felfedezésével egyre inkább megcáfolják ezt az elképzelést.

Hátszeg régiójában a 20. századtól kezdődően több törpedinoszauruszt is felfedeztek. A térségben a kréta kor végén egy óriási sziget feküdt, a szigeti környezet pedig gyakran elősegíti a fajok testméretének csökkenését.

(Forrás: 24.hu, Kép: Sci News/Peter Nickolaus, CNN)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Nem mindennapi állatot fogtak el a szegedi járőrök

Marci

Bébifóka szökött be egy új-zélandi család otthonába

Marci

Fiatal kis lilik bukkant fel a kardoskúti Fehér-tavon 

Viki