Magyar Állatvédelem
Image default

Engedéllyel, de ki lehet lőni a hódokat Magyarországon

Olvasási idő:1 perc

Új rendelkezések láttak napvilágot az eurázsiai hóddal (Castor fiber) kapcsolatban a Magyar Közlönyben. A rendelet szerint hódokra október 1. és március 31. között lehet vadászni. Arról is döntöttek, hogy a hódgátakat el lehet bontani, de csak a a természetvédelmi hatóság engedélyével.

2022 július 29-én új AM rendelet (20/2022) látott napvilágot a Magyar Közlönyben, mely a védett és fokozottan védett állat- és növényfajokról szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet egyes paragrafusait módosítja.

A lényeg röviden:

1) A hód már nem csak közérdekből lesz gyéríthető, hanem az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása érdekében is. A gazdasági célú gyérítés lehetősége révén egy kategóriába kerül tehát a bütykös hattyúval, házi verébbel, nagy kárókatonával, hörcsöggel, stb.

2) A gyérítés továbbra is a természetvédelmi hatóság által kiadott engedélyhez kötött.

3) A hódgátak bontására nem közegészségügyi vagy közbiztonsági okból csak akkor kerülhet sor, ha “a hódgát által megváltoztatott élőhelyeken élő védett és fokozottan védett fajok védelmének szempontjai nem sérülnek”.

A hódgátak vízmegtartásra, védett és fokozottan védett fajok élőhelyére gyakorolt hatásaival kapcsolatos bekezdés bekerült.

Juhász Erika, a Hódok Magyarországon Facebook oldalon ezt írja:A bekezdésre való tekintettel a módosítást szakmailag elfogadhatónak tartom, még akkor is, ha a fent leírtakból látszik, hogy nem igazán célravezető ez az egész… Jogértelmezési szempontból vannak nyitott kapuk, melyek miatt természetvédelmi szempontból jól és rosszul is elsülhet a dolog. Természetvédelmi szakértők remélik, hogy szakmailag megalapozott döntések fognak születni az engedélyeztetési eljárások során.

Én arra kérnék mindenkit, hogy gátépítő tevékenységet folytató hódcsaládokra csak a feltétlenül szükséges esetekben kérjék meg és használják ki az engedélyeket”

Berek –  Hódok Magyarországon  – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Csodás hír a Veszprémi Állatkertből: imádnivaló bébipanda született!

Erik

Videó: Így futottak a medve elől az erdélyi havasokban

magyarallatvedo

Elnézőbbek a bírók az állatkínzókkal, mint a jegyzők

magyarallatvedo