Emberi felelőtlenség: 3 millió háztartásban mondtak le háziállataikról Angliában

Olvasási idő:2 perc

Az állateledel-gyártók szövetségének (PFMA) adatai szerint a 2021-es évben több mint 3 millió háztartásban mondtak le az emberek a háziállataikról. Az örökbefogadásra átadott állatok tulajdonosainak 71 százaléka a 35 év alatti csoporthoz tartozott. A szövetség éves jelentéséből kiderült, hogy míg a járvány idején 4,7 millió háztartás szerzett be új háziállatot az Egyesült Királyságban, addig 2021 óta a becslések szerint 3,4 millió háztartás mondott le róluk.

A Z-generáció (16 és 24 év közöttiek) és az ezredfordulósok (25 és 34 év közöttiek) tették ki az új háziállat-tulajdonosok 53 százalékát a világjárvány idején. És ők voltak azok is, akik a legnagyobb valószínűséggel lemondtak a háziállataikról – írta a brit Independent cikkére hivatkozva a magyarmezogazdasag.hu. Az ebbe korcsoportokba tartozók több mint egyötöde (23 százalék) nem tudott háziállatot tartani, és az örökbefogadásra leadott háziállatok 71 százaléka fiatalokhoz tartozott.

Leggyakrabban a kutyákról (60 százalék) és a macskákról (45 százalék) mondtak le.

Nicole Paley, a PFMA vezérigazgató-helyettese szerint a számok aggasztóak:

“Szeretnénk kivizsgálni, hogy a tulajdonosok miért mondanak le a háziállataikról, és hol adják le őket” – mondta. “Úgy véljük, hogy sok háziállatot adnak el, hogy visszaszerezzék az emberek a pénzüket, emellett pedig állatelhelyező központokba viszik őket. Szorosan együttműködünk a kutya- és macskafélék ágazati csoportjával, valamint más állatjóléti szervezetekkel, hogy kiderítsük, mit tehet a kisállat-ellátási ágazat a tulajdonosok támogatása és ennek a jelenségnek a megakadályozása érdekében.”

A 16-24 évesek körében a fő ok, amiért lemondtak a háziállatról, az életkörülményeik megváltozása volt, 34 százalékuk említette ezt a tényezőt. Valamivel több mint egyötödük (23 százalék) pénzügyi nehézségek miatt nem tudta megtartani háziállatát, míg 22 százalékuk a munkakörülmények megváltozására hivatkozott. Néhány fiatal állattartó az állatok viselkedése miatt is aggódik: 13 százalékuk emiatt mondott le kedvencéről. Az ezredfordulósok körében a munka (41 százalék) és a lakhatási körülmények (39 százalék) voltak a leggyakoribb okok.

A márciusban a Dogs Trust által végzett országos felmérésből kiderült, hogy jelenleg az Egyesült Királyságban tartott kutyák 23 százalékát a járvány idején szerezték be.

(Leggyakrabban kutyákról és macskákról mondanak le)

Dr. Samantha Graines, az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals egy Angliában és Walesben működő jótékonysági szervezet, amely az állatok jólétét támogatja) szakértője szerint a lemondási statisztikák “nagyon aggasztóak, de nem meglepőek”. 

Elmondta, hogy az RSPCA-nál megnövekedett a segítségkérések és az újbóli elhelyezés iránti kérelmek száma, de főleg a nyulak esetében.

“Egy állatot hazavinni a családunkba jelentős elkötelezettség és felelősség, és a világjárvány idején megnövekedett tulajdonosi kör aggodalomra adott okot, hogy egyesek talán nem gondolták át teljesen, hogy képesek lesznek-e megfelelően gondoskodni róluk életük hátralévő részében” – mondta Graines.

Felelőtlen visszatérés a korábbi életmódhoz

A jótékonysági szervezet munkatársai aggódnak amiatt, ahogyan az emberek a világjárvány után visszatérnek a normális élethez. A megélhetési költségek emelkedésével párosulva “állatjóléti válság” kezdetét láthatjuk.

“Megértjük, hogy a körülmények változhatnak, és néha a családoknak emiatt meg kell hozniuk azt a szívszorító döntést, hogy le kell mondaniuk háziállataikról” – mondta Graines. “Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az állatokat gyakran azért adják át jótékonysági szervezeteknek, vagy hagyják el őket, mert az emberek a szükséges kutatás vagy a felelősség és elkötelezettség felbecsülése nélkül vállaltak állattartást.”

Nő a kedvtelésből tartott háziállatok száma

A PFMA eredményei, amelyek az Egyesült Királyságban közel 9000 háztartás megkérdezésén alapulnak, azt mutatják, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartása összességében növekszik. Az Egyesült Királyságban 2022-ben rekordszámú, 35 millió háziállat van, és 17,4 millió háztartásban legalább egy. A legnépszerűbb választás a kutya (13 millió), amelyet a macskák (12 millió) és a szobamadarak követnek (1,6 millió font). Továbbá gyakoriak még a hörcsögök, nyulak, tengerimalacok, galambok és lovak is – írták.

(Fotók: Pixabay)

magyarallatvedelem.hu