Eltűnt Misi, a tószegi gólya, akit kézből etettek a helybéliek

Olvasási idő:1 perc

Az elmúlt napokban bejelentést kapott a Telelő gólyák – Gólyaetetés oldal, hogy a Szolnok közelében található Tószegen gyakran látni egy kifejezetten szelíd fehér gólyát, a madarat a horgászok sokszor kézből etetik a helyi halastó környékén.

Az idehaza telelő gólyák regisztrálása, telelésükhöz való segítségnyújtás, szükség esetén mentésük céljával alakult meg évekkel ezelőtt a Facebookon a Telelő gólyák – Gólyateleltetés oldal, melynek szerkesztői rendszeresen adnak hírt a hűvös napokon látott és többnyire összefogással segített gólyákról.

Nagy valószínűséggel ember(ek) nevelte/nevelték fel a tószegi gólyát, és elképzelhető, hogy nem először telel itt. Rutinosan fogadja el az élelmet a horgászoktól, akiket köszönet illet az etetésért. Ha valakinek még több információja van róla, kérjük, írja meg nekünk – tájékoztatták oldalukon a gólyabarátokat.

Felhívásukkal szinte azonos időpontban a TV2 számolt be arról, hogy az egész falu aggódik a Misi névre keresztelt gólyáért, mert napok óta nem látták. A Szolnok közeli Tószegen már mindenki ismerte és szerette, miután valamiért nem repült el társaival. Misi mindig a csónakázó tónál sétált, a horgászok etették, már tudták, mi a kedvenc eledele. Csakhogy az elmúlt napokban senki nem látta a szelíd gólyát – hangzott el a riportban.

Azóta újabb információról adtak hírt, nem elképzelhetetlen, hogy Misi azonos egy tiszakécskei gólyával:

Jó lenne biztosan tudni, hogy a tószegi gólya nem azonos-e a tiszakécskeivel? Utóbbit rendszeresen etetik a helyi Ebrendészeti Telepen. Elképzelhető, hogy a nap bizonyos szakaszában Tószegre járt potyázni és most valami miatt nem megy oda? A két település 18 km-re van egymástól. Ezek a madarak sokszor 40 km-es körben is mozognak a táplálékszerzés miatt. Ha valakinek van biztos információja, hogy a tószegi és a tiszakécskei gólya két különböző madár, kérjük jelezze nekünk – írják a Facebookon.

A tószegiek és minden állat- és gólyabarát számára maradt a reménykedés: bíznak benne, hogy nem esett baja Misinek és épségben visszatér hozzájuk.

(Fotó: Facebook/Tószegi Tiszavirág Horgász Egyesület)