Eltévedt bálnát találtak a Szajnában

Olvasási idő:1 perc

Nagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin messzire felúszott a folyón, és a megmentésére tett kísérletek ellenére elpusztult.

Ezúttal egy 10 méteresnek látszó csukabálnát – egy barázdásbálna-félét – láttak úszni hajósok a folyami édesvízben a Normandia-hídnál, Le Havre-tól nem messze.

A közösségi médiában megjelent hírt a Sea Shepard France bálnaként azonosította:

A csütörtökön megjelent hírt a GECC Tengeriemlős-Kutató Intézet is megerősítette. A Szajnában tavaly májusban 15 napos vándorlás után elpusztult kardszárnyú bálnától eltérően a „lassan, de erőteljes mozdulatokkal mozgó állat jó fizikai állapotban van”. A GECC által kísérletezett állatmegfigyelési és megfigyelési rendszert azonban létrehoztak.

Szükség esetén a Sea Shepherd egyesület is mozgósítható a távoli megfigyelés biztosítására, különösen drónnal. A szervezet a Twitteren közölte, hogy

„a cet jelenleg még nem került édesvízbe, és egészségi állapota megfelelőnek tűnik. Fokozott megfigyelésre van szükség annak biztosítására, hogy magától visszajusson a tengerbe, és előre jelezzék a beavatkozást, ha elsüllyedne a szárazföld belsejében.”

Ezenkívül tilos a hajóknak 100 méteren belül megközelíteni az állatot.

Az intézet vezetője, Delphine Eloi példátlannak nevezte az esetet, mert bár a La Manche-csatornában nem szokatlanok a barázdásbálnák, csukabálnát még soha nem láttak ott.

A bálna feltűnésének hírére az érintett megye vezetése sebtében válságtanácskozást hívott össze a teendők szakértőkkel és állami tisztségviselőkkel való megvitatására. A prefektúra közlése szerint a videófelvételek alapján úgy tűnik, hogy a csukabálna kiváló egészségnek örvend.

France 3 – Magyar Állatvédelem