Elpusztult a gólya, melyet egy kegyetlen állatkínzó lőtt ki Kisvárdán

Olvasási idő:1 perc

A helyiek megsiratták azt a gólyát, melyet egy kegyetlen állatkínzó lőtt le Kisvárdán. Érthetetlen, hogy kinek állhatott az útjában a madár.

Kisvárdán, az egyik szupermarket parkolójánál álló oszlopon áll egy hatalmas gólyafészek évek óta, a benne lakó gólyapár évek óta hazatér kora tavasszal. Idén azonban egyedül maradt a tojó, miután a helyiek legnagyobb döbbenetére valaki vélhetően kilőtte a hím gólyát. Én sírtam. Minden évben alig vártam, hogy jöjjenek. Egész nyáron gyönyörködtem bennük. Remélem méltó büntetést kap az elkövető” – írta egy nő. Magát az esetet nem látták, már csak a gólya tetemét az oszlop alatt, ami többeket sokkolt – tudósított a Ripost.

„Kislányként apával mentettünk meg gólyákat. Hihetetlen csoda volt, meggyógyult a törött szárnya, és mindig visszatért hozzánk bizalommal. Nem hittem volna, hogy halva látok gólyát – írta az egyik helyi hölgy, aki Facebook oldalán osztotta meg a tetemről készült fotót, majd a megfelelő hatóságokat is értesítette az esetről. Ő arról tájékoztatott, hogy az ügyben nyomozás zajlik, és hozzáértő szakemberek is a helyszínre látogattak. Bár páran arra gyanakodtak, hogy talán áramütés végzett az állattal, kiderült, hogy az oszlop, amire hatalmas fészküket építették, nincs áram alatt. A tetem nyakán azonban véres seb volt, a helyiek szerint csúzli vagy sörétes puska végzett vele.

Az elpusztult hím párja, a tojó, és a tojások jól vannak, és remélhetőleg túlélik a hatalmas veszteséget is, a fehér gólya szülei ugyanis felváltva kotlanak és mindketten táplálják fiókáikat.

A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

(Fotó: Sandor Bankuti)

magyarallatvedelem.hu