Elképzelni sem lehet aranyosabbat: vörös macskamedve született Nyíregyházán

Olvasási idő:1 perc

Negyedik alkalommal született vörös macskamedve a Nyíregyházi Állatparkban, a héthetes kölyköt szerdán mutatták be Sóstógyógyfürdőn. A vörös pandaként is ismert állatok a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuan nyugati felén és Jünnanban élnek.

A parkban hét éve együtt élő tenyészpárnak – a nyolcéves nőstény Ting-tingnek és a szintén nyolcéves hím Szecsuánnak – eddig ikrei születtek, most azonban csak egy hím utód jött a világra. Az állatorvosok megvizsgálták.

A vörös pandaként is ismert állatok a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuan nyugati felén és Jünnanban élnek 2000–4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőr és tömött aljszőrzet alkotja, amely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos hosszú farkukat fejpárnának vagy takarónak használják.

A vörös macskamedve név az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, félig behúzható karmaik segítségével ugyanolyan jól másznak fára, illetve nyalogatják magukat tisztára, mint a macska. Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kis emlősöket is. Mellső végtagjukon hat ujjuk van, a hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat.

A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan a napnak több mint felét töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Jelenleg alig tízezer egyed él vadon, számuk az utolsó ötven évben körülbelül negyven százalékkal csökkent az élőhelyük elvesztése és az orvvadászat miatt. A faj fogságban nagyon nehezen szaporodik, ezért számít nagy szakmai sikernek az újabb nyíregyházi szaporulat.

(Forrás: MTI, fotók: Balázs Attila)

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt. Kérjük próbálja újra.

A box kipipálásval Ön elfogadja a Magyar Állatvédelem Adatvédelmi irányelveit.