Magyar Állatvédelem
Image default

Elképesztően sok állatfajt veszélyeztet a globális felmelegedés

Olvasási idő:1 perc

Nem győznek figyelmeztetni a kutatók az állatfajok tömeges kihalására, a globális felmelegedés továbbra is szűkíti a Föld gyönyörű élőlényeinek természetes élőhelyét és populációjának túlélési lehetőségeit.A globális felmelegedés különösképpen veszélyezteti azokat a területeket, ahol egyelőre nagyon gazdag az élővilág: olyan fajokról beszélünk, mint például himalájai hópárducok, a madagaszkári makik vagy afrikai erdei elefántok. A kutatók továbbra is kongatják a vészharangot, akik a Biological Conservation című tudományos folyóiratban beszéltek a Föld kizsigerelésének katasztrofális következményeiről.

A kutatás szerint azon régióban élő fajokat, amelyek nem világszerte elterjedtek, háromszor jobban fenyegeti a kihalás veszélye. E fajok örökre való elvesztésének veszélyét több, mint tízszeresére növeli, ha nem válnak valóra a 2015-ös párizsi klímaegyezmény célkitűzései – mondta el Stella Manes, a pénteken publikált tanulmány vezetőszerzője.

A kutatásban 8000 faj túlélési esélyeit vizsgálták 300 különösen sokszínű élővilágú térségben. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a hegyvidéki régiókban honos fajok 84 százalékát, egyes szigeteken az őshonos fajok akár 100 százalékát fenyegetheti a kihalás, ha az iparosodás előtti szinthez képest 3 Celsius-fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete. Kiemelték, hogy nem lehet arra számítani, hogy a fajok élhetőbb környezetbe vándoroljanak.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a kihalásközeli fajok esetében még a tizedfok emelkedések is számítanak. Jelenleg 1 fokos emelkedést értünk el, ami a század végére a végzetes 3 fokot érheti el.

origó – magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Apokalipszis Kaliforniában – Az erdőtüzek a napot is eltakarják

magyarallatvedo

219 faj tűnhet el fegyveres konfliktusok miatt

magyarallatvedo

A szántóföldi és réti madarak 40 százaléka eltűnt az elmúlt két évtizedben

magyarallatvedo