“Eljött az idő, hogy véget vessünk a malacok kasztrálásának!”

Olvasási idő:2 perc

A közelmúltban, május 11-13. között a Budapest Kongresszusi Központban megrendezett sertésegészségügyi szimpóziumon hívták fel a figyelmet egy sertésfeldolgozó a sertésipar pozitívabb képének kialakítására. 

Miért kasztrálják a malacokat?

A sertéstenyésztéssel a gazda számos feladatot tűz ki maga elé – a fenntartási költségek csökkentését, az általa értékesített hús minőségének javítását. A malacok kasztrálása segít e célok elérésében. A malackasztrálás nem a tenyésztő kedvenc munkája. Ellenkezőleg: a gyakorlat nem javít a sertésipar imázsán. 

Lehet, hogy ez a kasztrálás végének kezdete?

A 13. Európai Sertésegészségügyi Szimpózium rendezvényének egyik legizgalmasabb pillanata Dr. Jörg Altemeier, a Tönnies Group állatjóléti és állategészségügyi részleg vezetőjének vitaindító előadása körül zajlott. 

Az előadáson a sertés- és sertéshús-marketing jelentős aspektusairól beszélt a közeli és távoli jövőben. Többek között a média hatásai és a fogyasztói reakciók az állatjóléti jogsértésekről szóló jelentések hatását is felvázolta. 

Dr. Jörg Altemeier a Tönnies német sertésfeldolgozótól. 
– Fotó: Vincent ter Beek

„Az EU több tagállamában is látunk bejelentéseket állatjóléti jogsértésekről. Főként a gazdaságokban, de a szállítás és vágás során is. Legtöbbször oknyomozó újságírók vagy állatjogi egyesületek teszik közzé ezeket a jelentéseket, amelyek releváns képeket vagy videófelvételeket tartalmaznak. Ezek a jelentések nemcsak az érintett gazdaságokat, fuvarozó cégeket és vágóhidakat kritizálják, hanem a helyi hatóságokat és általában a húsfogyasztást is.”

– mondta ki a kíméletlen igazságot Altemeier.

Arra a kérdésre, hogy Dr. Altemeier mit gondol a médiában és az interneten megjelenő disznóbántalmazásokról fellelhető képekről, azt válaszolta: „Ezek a képek nem jutnak el a médiához. Gondoskodnunk kell arról, hogy javuljon a sertéságazat imázsa.”

Előadások a malackasztrálásról

Felszólalását a kasztrálásról szóló előadások követték. Pontosabban arról, hogyan kell az altatást alkalmazni a malackasztráció előtt. 

2021-ben Németország, 2022-ben Franciaország jelentette be, hogy hazájukban tilos az érzéstelenítő nélküli kasztrálás. A német sertéstenyésztők előtt három lehetőség marad a kanokat illetően: érintetlenül felnevelni a malacokat, vakcinálni őket a kanszag ellen (ezt más néven immunológiai kasztrálásnak is szokták nevezni), vagy a teljes altatásban és érzéstelenítésben végzett sebészi beavatkozás.

Számos hozzáértő kutató magyarázta kísérleteit, hogy melyik érzéstelenítő módszer lenne a legjobb az adott országok számára. Szóba került a lidokain, a helyi érzéstelenítés egyik formája és az izoflurán is. Ez a teljes érzéstelenítés egyik formája. 

Fájdalom felmérése sertéseknél

A PigProgress tudósítója elkapott egy beszélgetést, melyben a kutatók arról tanakodtak, hogyan lehet mérni a fájdalmat sertéseknél például a hangok mérésével, valamint az úgynevezett „védelmi mozdulatokkal”, azaz 1 vagy több lábbal végzett lábrúgásokkal, tehát hogyan reagál az állat a kasztrálásra érzéstelenítés alatt.

A probléma az, hogy kasztrálják a disznókat

Volt egy nagy ellentét az elhangzott beszéd és az utána következő előadások között: hiába adna az ipar minden kasztrált malachoz egy “selyempárnát”, az még nem segít a sertésipar imázsának javításában. Nem a fájdalom a probléma, hanem az, hogy a disznókat kasztrálják.

Hogyan hagyható abba a malacok kasztrálása?

Számos kutató dolgozik a kasztrálás alternatív módszerrel való kiváltásán. Az Egyesült Királyságban, Írországban, Portugáliában, Spanyolországban, Hollandiában Franciaországban vagy Dél-Afrikában élő termelők már tesztelik a megoldásokat.

Az Európai Unió  különféle anyagokat, adatlapokat, videókat és átfogó jelentést dolgozott ki, hogy segítse a gazdákat, a húsfeldolgozókat és a kiskereskedőket a sertések sebészeti kasztrálásáról való átállásban.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Forrás: PigProgress nyomán magyarallatvedelem.hu