Elhunyt Kankai, a Fővárosi Állatkert oroszlánkirálynője

Olvasási idő:1 perc

Van jó és szomorú hírünk is – kezdték a Fővárosi Állatkert közleményében.

“A jó az, hogy Shakira nevű nőstény oroszlánunktól sikerült petesejtet kinyerni a lombik oroszlán programhoz. A rossz hír, hogy Kankai-t, a másik nőstényt sajnos el kellett altatni kiterjedt, előrehaladott daganatos megbetegedése miatt” – írták.

A Fővárosi Állatkertben az oroszlánokat a ritka és veszélyeztetett indiai oroszlánok képviselik. 2010 óta foglalkoznak velük, és tenyészállataiknak köszönhetően azóta 7 indiai oroszlán született és cseperedett fel Budapesten. A fiatalok persze azóta már más állatkertekbe költöztek.

Mint írták, más módon is részt vesznek annak a tenyészprogramnak a munkájában, amelynek célja, hogy az állatkerti szaporítással hozzájáruljanak az indiai oroszlánok megmentéséhez. A hím oroszlán, Basil jelenleg a Prágai Állatkertben vendégeskedik, azzal a céllal, hogy az egyik ottani nősténnyel párosítsák össze. Az az állat egyenesen Indiából érkezett, és a tenyészprogram szempontjából kifejezetten kívánatos, hogy a Basillal közös utódaik szülessenek.

A másik fontos hír, hogy a múlt héten Shakira nevű nőstény oroszlánon az állatorvosok – együtt azzal a nemzetközi csapattal, amelyikkel korábban az orrszarvúak mesterséges termékenyítésén is dolgoztak – különleges beavatkozást hajtottak végre. Az altatásban végzett műtét célja az volt, hogy Shakirától petesejtet nyerjenek ki ahhoz a „lombikbébi” programhoz, amelynek célja szintén a ritkulóban lévő indiai oroszlánok megmentése. 

“Sajnos van egy szomorú hírünk is oroszlánjaink háza tájáról. A másik nőstény állat, Kankai állapota ugyanis e hét elejére annyira súlyossá vált, hogy állatorvosaink végül az elaltatása mellett döntöttek. Kankai áprilisban töltötte be tizennegyedik életévét, tehát fiatalnak már egyáltalán nem volt mondható, annál is inkább, mivel a természetben az oroszlánok általában 10-15 évig szoktak élni. Állatkertben persze ennél hosszabb, akár húsz évet meghaladó élettartam is elképzelhető, de az azért nem mondható mindennaposnak.”

Mint kiderült, az állatorvosok az elmúlt időszakban sokat küzdöttek a Kankai életéért, de végül a daganat annyira elhatalmasodott az állat szervezetén, hogy nem maradt más megoldás, csak az állat elaltatása. Kankai tizenkét éven át volt az állatkert lakója.

(Forrás, Fotók: zoobudapest)

magyarallatvedelem.hu