Magyar Állatvédelem
Image default

Egyre több az elhízott házi kedvenc, pedig a kutyák, macskák túletetése állatkínzás

Olvasási idő:1 perc

Bécsi állatorvosok körében végzett felmérés szerint egyre több az elhízott házi kedvenc az osztrák fővárosban. A legnagyobb probléma azonban, hogy a gazdik jelentős része nem betegségként kezeli az elhízást, így nem is tesz ellene. Aki extrém módon túleteti a kutyáját, macskáját, az állatkínzást követ el, és akár 7500 eurós büntetést is kaphat érte – írja a hvg.hu.

Az elmúlt évtized során nemcsak az Egyesült Államokban, de Ausztriában is egyre több lett az elhízott kutya, macska. Amerikában tíz év alatt például 66 százalékkal nőtt a felesleges kilókkal küzdő kutyák aránya. Ráadásul se a gazdiknak, se a négylábúaknak nem tett jót a koronavírus miatti többhetes lezárás sem.

A Bécsi Állatorvosi Kamara megbízásából készített felmérésben részt vevő állatorvosok szintén megerősítették ezt a trendet: kétharmaduk praxisában egyre több elhízott kutya és cica szorul segítségre. A legtöbbjüket azonban általában nem a pluszkilók miatt viszik állatorvoshoz, hanem az emiatt kialakuló mozgásszervi elváltozások, vagy belgyógyászati problémák miatt. A felmérésből az is kiderült, hogy az elhízás miatt Bécsben már minden ötödik házi kedvencnél kialakult valamilyen krónikus betegség, amelynek kezelése jelentős kiadásokat jelent. Egy 25 kilós, a felesleges zsírpárnák miatt izületi fájdalmaktól és szívelégtelenségben szenvedő kutya esetében a havi gyógyszeradag nagyjából 105 euróba kerül, ehhez jön még a rendszeres állatorvosi kontroll díja.

A legnagyobb probléma azonban, hogy a gazdik nagy része nem tekinti betegségnek az elhízást, így nem is tesz ellene semmit. Vagy ha fel is ismerték, hogy baj van, egyharmaduk szánalomból képtelen fogyókúrára fogni az állatot. Pedig egy 15 kilós kutya számára egy rágóka-jutalomfalat például annyit jelent, mintha egy átlagos testalkatú felnőtt megenne egy hamburgert. Egy cica számára egy szelet szalámi pedig egy zacskó chipsszel plusz egy darabka sajttal ér fel.

„Aki annyira túleteti a kis kedvencét, hogy ezzel fájdalmat okoz az állatnak, vagy tartós következménnyel jár, az már nem állatszeretet, hanem állatkínzás” – magyarázza Eva Persy a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal vezetője. „Így akár 7500 eurós bírságot is kaphat, ha feljelentés is születik. Aki igazán szereti a négylábú kedvencét, az nem jutalomfalattal kényezteti, hanem játszik vele, szeretgeti, és az együtt eltöltött idő az igazi jutalom” – folytatja.

És honnan lehet tudni, hogy a kutya vagy cica túl kövér-e? A bordáknak nem szabad kilátszaniuk, de ha az ember finoman rájuk teszi a kezét, akkor érezni kell azokat. Intő jel lehet az is, ha eltűnik a kutya, cica dereka – tanácsolják az állatorvosok.

hvg.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Kitty, a cica segítette leküzdeni barátja, egy kutya szorongását

Marci

Kegyetlen állatkínzás: kidobott hűtőben lakott az éheztetett kutya

magyarallatvedo

Összekötözte a kutya lábát és kidobta a bozótosba egy tróger

Viki