Magyar Állatvédelem
Image default

Egyre több a farkasfalka az Alpokban, rohamosan nő a számuk

Olvasási idő:1 perc
Egyre több a farkasfalka az Alpokban, számuk gyorsan, jelenleg évente több mint 25 százalékkal nő – számolt be a Gruppe Wolf Schweiz (GWS) nevű egyesület, amely az emberek és az őshonos nagyragadozók békés együttélésének lehetőségeit vizsgálja.

A farkasok élőhelye az Alpokban várhatóan öt év alatt kimerülhet, az egyesület szerint a farkaspopuláció ezután szabályozza magát, és nem növekszik tovább.

Becslések szerint 2021-ben már több mint 250 farkascsalád élt az alpesi régióban, számuk idén több mint 300-ra növekedhet. A szövetség feltételezése szerint a terület összesen mintegy 800 falkát láthat el.

Az egyesület ennek kapcsán felhívta a figyelmet a haszonállatok következetes védelmének fontosságára. Múlt héten St. Gallen kantonban, a Berntől délkeletre fekvő Brändlisbergben egy egyéves tehenet farkasok pusztítottak el, ez volt az első ilyen eset. A gazdák egyesületei többször kértek kilövési engedélyt, egyelőre eredménytelenül.

Az Alpokban a farkasfalkák két felnőtt egyedből és utódaikból állnak, általában akár tízen is lehetnek. Egy-egy család élőhelye 200-300 négyzetkilométerre terjedhet ki. Az első farkast 1993-ban észlelték a Alpok délnyugati részén, francia-olasz területen, Svájcban pedig 1995-ben bukkantak fel ismét farkasok, 2012 óta pedig már falkákban élnek.

Az Alpok németországi területén egyelőre nincs nyoma farkasfalkáknak, sem a GWS-szövetség, sem a Farkasok Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadó Központja nem jegyzett fel észleléseket.

(Forrás: MTI, fotók: Pixabay)

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Felismerik barátaik hangját a vízilovak

magyarallatvedo

A nemzeti park is ellenzi, hogy a MOL mélyfúrást végezzen az Őrségben

magyarallatvedo

Felülvizsgálja a Kormány az állatvédelmi eljárások hatékonyságát

Marci