Magyar Állatvédelem
Image default

Egy véletlenül nyitva hagyott ajtón szöktek ki a csimpánzok egy svéd állatkertben

Egy nyitva hagyott ajtón keresztül sikerült kiszökniük tavaly decemberben a csimpánzoknak a furuviki állatkertben – írta meg az Index. Az eset végül négy majom halálával végződött. 

Az intézmény közleménye szerint „nem megfelelő munkafolyamatok és emberi hiba” vezetett oda, hogy december közepén hét csimpánz kiszabadult a Stockholmtól nagyjából 150 kilométerre északra található furuviki állatkert majomházából. A napokig húzódó patthelyzet végül négy majom halálával végződött.

Az intézmény korábbi közlése szerint nem állt rendelkezésükre elegendő nyugtató ahhoz, hogy elkábítsák az állatokat. A lelőtt négy majomból három azonnal elpusztult, és végül a negyedik is belehalt a sérüléseibe.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő

– szögezte le az állatkert igazgatója. Sandra Wilke kiemelte, hogy a csimpánzház körüli munkafolyamatokat megszigorították, noha a vizsgálatok még jelenleg is zajlanak.

Az állatkertben 2020-ban és 2021-ben is volt már gond a csimpánzház záraival, a biztonsági hibák kijavítására tett lépések azonban nem voltak elegendők – írta az MTI.

(Forrás: Index, Fotó: Reuters: Yara Nardi)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Biciklire pattant a harkovi állatkertből megszökött csimpánz – VIDEÓVAL

Viki

„Csimpánzvalóságshow-val” ütik el az időt egy csehországi állatkert unatkozó főemlősei

magyarallatvedo

Nemzeti parkot hoznak létre a csimpánzok védelmére

magyarallatvedo