Egy seregnyi fürdőzőt kergettek el az oroszlánfókák a kaliforniai strandról

Olvasási idő:1 perc

Nem akart közösködni három oroszlánfóka a kaliforniai La Jolla beach-en, ezért inkább messzire kergették az éppen ott fürdőzőket. Elsőre talán viccesnek is tűnhet az a jelenet, amikor a csetlő-botló módon ugráló oroszlánfókák elől a szélrózsa minden irányába szaladnak a strandolók. Az esetről készült alábbi videó óriási sikert aratott a TikTokon, jelenleg 10 milló feletti megtekintésnél jár: 

 

Azonban ha másodjára is figyelmesen megnézzük az esetről készült felvételt, láthatjuk, hogy robosztus termetükhöz képest meglehetősen gyorsan nekiiramodtak ezek a hatalmas emlősök. A San Diegó-i öbölben található strandon egyébként több tucatnyi ember gyűlt össze, a három állat viszont pillanatok kiürített egy nagyobb területet. Egy élelmes strandoló el tudott bújni előlük, és sikerült néhány felvételt is készítenie. Az oroszlánfókák egy idő után abbahagyták a kergetőzést, és a bátrabb strandolók mellett visszaúsztak a vízbe.

Eric Otjen, a San Diego-i SeaWorld szakértője a felvételek láttán a Guardiannak azt nyilatkozta, hogy az oroszlánfókák viselkedése teljesen szokványos az év ezen szakaszában, hiszen az állatoknak most van a párzási időszakuk, ennek is tudható be az agresszívabb viselkedésük. Elárulta Otjen azt is, hogy a fókák nem kizárólag a strandolókat üldözték, hanem a két hím oroszlánfóka versenyzett közben egymással is, melyikük tudja megszerezni a nőstényt. Ezt bizonyítja, hogy a fókák bármilyen közel is merészkedtek az emberekhez, nem bántották őket, hozzájuk sem értek. A fókák egyébként megszokták az ember közelségét a kaliforniai strandon, így nem nagyon félnek a San Diegó-i emberektől.

(Forrás: Guardian, greeleytribune.hu, 24.hu Borítókép: Anerican Oceans)

Magyar Állatvédelem