Magyar Állatvédelem
Image default

Egy ország, ahol mérgezőnek nyilvánították a műanyagot

Olvasási idő:1 perc

Kanada nem rajong a műanyagokért, és már jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagokat, de nem állnak meg itt. Egy felettébb szigorú szabályozást fogadtak el az iparági képviselők megdöbbenésére: mérgezőnek nyilvánították a műanyagokat. – magyarmezogazdasag.hu

„Kanadában a felhasznált műanyagok kevesebb, mint 10%-át hasznosítják újra.”

Irányváltás nélkül a kanadaiak 2030-ig évente, mintegy 11 milliárd dollár értékű műanyagot fognak kidobni a becslések szerint.
„Meghatározó pillanathoz érkeztünk és ezt a problémát egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy figyelmen kívül hagyjuk” – olvasható a kormány akkori közleményében.

Most az ország egy lépéssel tovább ment és Kanada elsődleges környezetvédelmi törvénye – a kanadai környezetvédelmi törvény (CEPA) – alapján mérgezőnek nyilvánította ezt az anyagot. A Trudeau-kormány szerdán tette meg a bejelentést a 28 milliárd dolláros kanadai műanyagipar nagy megdöbbenésére.

„Ez egy kritikus lépés” – mondta Mother Jonesnak Ashley Wallis, az Oceana Canada műanyagokkal foglalkozó kampányfelelőse. „Ez az a döntés, amely annyi lehetőséget nyit meg, hogy ténylegesen kezelhessük a műanyagszennyezés okozta válságot”.

A múltban Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „globális kihívásként” emlegette a műanyagszennyezés problémáját és azt mondta, hogy a polgárok „belefáradtak” abba, hogy a strandokat és más területeket műanyaggal szennyezettnek látják.
A mikroműanyag-szennyezés ma már mindenhol megtalálható, még a világ legtávolabbi szegleteiben is.
A COVID-19 világjárvány súlyosbította ezt a helyzetet azzal, hogy az egyszer használatos műanyagoknak gyors újjáéledést adott az arcmaszkok és a palackozott kézfertőtlenítők formájában. 2020-ban körülbelül 52 milliárd arcmaszk készült és becslések szerint 1,56 milliárd került az óceánjainkba – derül ki az OceansAsia – egy hongkongi székhelyű környezetvédelmi csoport – jelentéséből.

Kanada új törvénye szélsőségesnek tűnhet, de valószínűleg ez az egyetlen módja egy ilyen mindenütt jelenlévő probléma kezelésének.

Amíg nem látják a műanyagokban azt a veszélyt, amit valóban jelentenek, addig az emberek túlságosan könnyen támaszkodnak rájuk, különösen az olyan stresszes időszakokban, mint a világjárvány.
Kanada új intézkedései remélhetőleg lehetővé teszik majd, hogy a 2019-ben kihirdetett tilalmat valóra váltsa, rákényszerítve az egyéneket és a műanyaggyártókat arra, hogy innovatívabb és környezetbarátibb megoldásokkal álljanak elő.

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Óvd a kutyádat – így látják a tűzijátékot kedvenceink – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Egész éves munkáért elismerés járt az ökörnek

magyarallatvedo

Ritkaságnak számító, fehér sünit fotóztak egy börzsönyi kertben

Marci