Magyar Állatvédelem
Image default

Egy lépéssel közelebb kerültek az állatkísérletek betiltásához

Olvasási idő:1 perc

Az Egyesült Államokban nem kell állatokon kísérletezni ahhoz, hogy egy gyógyszer megkapja az amerikai Élelmiszerügyi és Gyógyszerhatóság engedélyét. Az eljárás más megoldásokkal is kiválthatók.

Változtatott a gyógyszerkísérletekre vonatkozó szabályozáson az amerikai törvényhozás. A módosítás értelmében a jövőben már nem kell állatokon tesztelni a készítményeket azelőtt, hogy megkapják az amerikai Élelmiszerügyi és Gyógyszerhatóság (FDA) engedélyét az emberkísérletekhez – számolt be róla az IFLScience hivatkozva a Hvg.

Bár a törvény segíthet abban, hogy kevesebb állaton kísérletezzék ki a gyógyszerek hatását, nem jelenti azt, hogy azt betiltanák. Ehelyett lehetőséget teremt a gyógyszerfejlesztők számára, hogy más módokon teszteljék le a készítményeik hatását.

A törvény eredeti változatát még 1938-ban fogadták el, és kimondta, hogy a forgalomba hozatal előtt rágcsálókon, vagy más állatokon – kutyákon, majmokon – kell tesztelni az egyes készítmények hatását.

Don Ingber, a Harvard Egyetem biomérnöke szerint az állatmodellek drágák és gyakran hatástalanok:

többször lehetnek tévesek, mint amennyiszer valós eredményt mutatnak.

Namandjé Bumpus, az FDA vezető tudósa szerint a rágcsálók szervezte gyakran nem úgy dolgozza fel a készítményeket, mint az emberé.

Az állatkísérleteket az olyan megoldások válthatják ki, mint például a szöveteket tartalmazó mikrochipek, amelyek úgy viselkednek, mint egy miniatűr szerv, de lehetséges megoldásként ott van még a számítógépes modellezés is.

Ugyanakkor ezek a módszerek egyelőre gyerekcipőben járnak, így időbe telhet, mire kiválthatják az állatkísérleteket.

Hvg nyomán

Kapcsolódó

365 ezer madarat számoltak össze a hétvégén Magyarországon, számos előkelő helyezést is elért hazánk

Marci

Babyboom a magyar állatkertekben

magyarallatvedo

Miskolci iskolából mentettek meg egy sérült mókust, azóta nyugodt helyen pihenhet az apró állat

Marci