Magyar Állatvédelem
Image default

Egy igazán jó hír mára: a tavalyi aszály ellenére sem csökkent a hazai gólyák száma!

Olvasási idő:2 perc

Magyarországon ötévente zajlik országos fehérgólya-felmérés (legutóbb 2019-ben volt), de a köztes években is az ország feléről gyűjt adatokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Ennek köszönhetően tudjuk, hogy a 4 100 párra becsült hazai fehérgólya-állomány számára a tavalyi aszályos év átlagos költési sikert hozott – közölte az örömhírt a MME.

„Azt, hogy a kirepült fiókák milyen kondícióval vágtak neki a vonulásnak, nem tudjuk. Erre az ad majd választ, hogy a 2022-ben meggyűrűzött 1 207 fióka közül mennyiről kapunk megkerülési adatokat a vonulási útvonalak és a telelőterületek országaiból, illetve közülük hány tér majd vissza három-öt év múlva ivaréretten költeni” – írták bejegyzésükben.

A tavalyi év végéig 3 391 fészkelőhelyről érkezett be információ, amelyből 1 626 fiókákat sikeresen repítő pár, 276 sikertelen pár, 590 üres fészek, 35 fészekkezdemény, 807 üres fészektartó, 34 fészket foglaló magányos gólya, 23 esetben pedig ismeretlen fiókaszámú fészkelőpár volt. Ezek az adatok az állomány közel felét fedik le.

A nyers adatok mögött jogosan merül fel a kérdés, hogy az elmúlt év igen meleg és száraz időjárása milyen hatással volt a gólyákra? – tette fel a kérdést az MME. Bár a mesékben a gólya békát eszik, a valóság – mint sokszor máskor is – összetettebb. A faj valóban kedveli a vizes, tocsogós élőhelyeket, mocsarakat, nedves réteket, de valójában bármit elfogyaszt, amit meg bír fogni és le tud nyelni. Ez lehet földigiliszta, egér, pocok, bogár, lótücsök, szöcske, sáska, kisebb számban hal, béka, sikló. A tavalyi száraz évben sok szöcskét, sáskát, tücsköt tudtak fogni a gólyák a szárazság miatt kiégett gyepeken – közölték.

Viszont nem volt olyan hideg, esős periódus, amiben a fiókák megfázhattak, elpusztulhattak volna. Ennek köszönhetően az átlagosnál kicsit jobb, de nem kiemelkedő volt a költési eredmény. A költőpárok 7%-a 1, 23%-a 2, 37%-a 3, 15%-a 4, 1%-a 5 fiókát repített és 17% volt a sikertelen párok aránya. A sikeres párokra számolt átlagos fészkenkénti fiókaszám 2,77, az összes költőpárra számított 2,33 volt.

És hány pár gólya költött 2022-ben? Az ország nagy részét lefedő 2019. évi országos felmérés adatait alapul véve megbecsülhető az aktuálisan fel nem mért területek gólyaállománya is. Ez alapján 4100 pár körülire becsülik a 2022-ben Magyarországon fészkelő gólyapárok számát. Ez megegyezik a 2019 óta tapasztalt állománynagysággal. Sajnos már azt is eredményként kell elkönyvelnünk, hogy a sok madárfajnál tapasztalt és a fehér gólyánál is kimutatott korábbi állománycsökkenés utóbbi faj esetében az utóbbi pár évben megállt. A csökkenésben nem csak a szárazodó időjárás játszik szerepet, de a modern, intenzív mezőgazdálkodás miatt csökkenő táplálékmennyiség és a természetközeli élőhelyek mennyiségének csökkenése is – írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

(Forrás: MME, Fotó: EPA/Ronald Wittek)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Eltűnt Misi, a tószegi gólya, akit kézből etettek a helybéliek

Marci

26 gólya hunyt el áramütés következtében – változásra van szükség

Marci

Sokkoló adatok: minden ötödik európai madárfajt kihalás fenyeget

Marci