Magyar Állatvédelem
Image default

Egy házaspár mentette meg az antarktiszi pingvint, aki Új-Zélandra evickélt

Olvasási idő:1 perc

Antarktiszi élőhelyétől 3000 kilométerre, Új-Zélandon találtak meg egy ritka Adélie-pingvint. A környékbeliek Pingunak nevezték el az elveszettnek tűnő állatot. Harry Singh helyi lakos, aki a madarat észrevette, először plüssjátéknak vélte – tudósít az MTI.

Singh és felesége munka utáni sétájukon voltak a Christchurch közelében lévő Birdings Flat tengerpartján, amikor megpillantották a pingvint.

“Hirtelen megmozdította a fejét, ekkor jöttünk rá, hogy nem játékot, hanem élő állatot látunk” – mesélte a BBC-nek. “Egy órán át nem mozdult… kimerültnek tűnt” – tette hozzá.

Singh pingvinmentőket hívott, mert aggasztotta, hogy a madár nem indult el a víz felé, így könnyen a parti ragadozók prédájává válhatott volna. A madár végül Thomas Stracke-hez jutott, aki tíz éve foglalkozik pingvinrehabilitációval. A szakértő megdöbbent, amikor megállapította, hogy a pingvin a kizárólag az Antartkiszi-félszigeten élő Adélie faj képviselője.

A vérvizsgálat után kiderült, hogy Pingu alultáplált és vízhiányos, ezért infúzióval táplálni kezdték. Később egy kutyáktól védett partszakaszon engedték szabadon. Eddig kétszer, 1993-ban és 1962-ben találtak Adélie-pingvint Új-Zélandon. Szakértők szerint aggodalomra adna okot, ha gyakrabban fordulnának elő.

“Azt jelentené, hogy valami megváltozott az óceánban, és meg kell fejtenünk, mi az. Ha többet kutatjuk a pingvinek mozgását, viselkedését, populációik alakulását, az a tengeri ökoszisztémákról is elmond valamit” – mondta el Philip Seddon, az Otago Egyetem zoológusa.

magyarallatvedelem.hu, fotó: yahoo life

Kapcsolódó

Nem farkasok, hanem kutyák támadtak haszonállatokra több magyar településen is

magyarallatvedo

Elpusztult Schurli, a 130 éves óriásteknős

magyarallatvedo

Ahol van rá pénz: Többmilliárdból mentik a csikóhalakat

magyarallatvedo