Egy halálos vírus új mutációja pusztítja a méheket világszerte

Olvasási idő:1 perc

A méhpopulációkat világszerte egy olyan halálos vírus sújtja, amely a szárnyaikat célozza meg.

A deformált szárny vírust (DWV) először negyven évvel ezelőtt mutatták ki, de a tudósok szerint a 2001-ben, Hollandiában megjelent új törzs pusztít leginkább. Az úgynevezett Varroa Destructro nevű parazia atka által terjesztett betegség

a mézelő méheket támadja, és tulajdonképpen felzabálja a méhek szöveteit.

A német Martin Luther Egyetem végzett széleskörű kutatást a témában. Az elmúlt húsz év deformált szárny vírus eseteit vizsgálták és arra jutottak, hogy a Hollandiában felbukkant vírusmutáció már felváltotta az eredeti törzset Európában.

Gyorsan terjed, és mára világszerte veszélyezteti a méhcsaládokat.

Úgy tudni, egyedül Ausztráliában nem mutatták ki a vírus, mivel ott az atka nem tudott széles körben elterjedni. A vírusmutációval kapcsolatban megállapították, hogy gyorsabban pusztítja el a méheket és az eredeti törzshöz képest könnyebben is terjed.

A méheket azonban nem csak az a vírus veszélyezteti, hanem az élőhelyeik elpusztítása a növényvédő szerek használata és az éghajlatváltozás is hozzájárul a populációk csökkenéséhez. A Friends of the Earth környezetvédelmi szervezet szerint Európa-szerte minden tizedik vadméh-populációt kihalás fenyegeti.

(Forrás: Euronews, fotók: Canva)