Fülöp Erik betiltaná a cirkuszokban a vadállatok szerepeltetését

Dr. Fülöp Erik: Vezessenek nyilvános adatbázist az állatkínzókról

Olvasási idő:2 perc

Dr. Fülöp Erik országgyűlési képviselő mai budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be: amerikai mintára nyilvános adatbázis létrehozását kezdeményezi az állatkínzás miatt jogerősen elítélt bűnözők esetében annak érdekében, hogy csökkentsék az újbóli, akár emberek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények számát.

Ismert állatkínzó gyilkolt meg egy kisgyereket

„A múlt héten 20 év fegyházra ítélték egyelőre nem jogerősen azt a szekszárdi férfit, aki brutális kegyetlenséggel, aljas indokból ölte meg mindössze hat éves unokahúgát” – hívta fel a figyelmet egy rendkívül megrázó bűncselekményre Dr. Fülöp Erik országgyűlési képviselő, aki kiemelte azt is, hogy a bűnöző családja tisztában volt azzal, hogy a férfi egy időzített bomba, hiszen korábban állatokat is kínzott.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Blikk még 2019-ben számolt be arról, hogy a drogos, mentálisan beteg férfi agresszivitása és veszélyessége mindenki számára köztudott volt. Saját szülei ismerték be, hogy már gyerekkorában állatokat ölt és boncolt. Így fogalmaztak akkor: “volt, hogy a tűzbe dobott egy kutyát: tetszett neki, ahogyan az állat lángra kap.”

A képviselő szerint ez az eset ismét alátámasztja az összefüggést az állatkínzás és a családon belüli erőszak között.

Nyilvános adatbázis hívná fel a figyelmet az állatkínzókra

Kiemelte: „amerikai statisztikák szerint az állatkínzást elkövetők, vagy ilyen tett szemtanúi az esetek csaknem 58%–ban családon belüli erőszakban is érintettek voltak. Magyarországon ilyen adat egyelőre nem lelhető fel.” Az országgyűlési képviselő úgy véli, amennyiben az állatkínzókról egy nyilvános adatbázis lenne hozzáférhető, az elkövetők folyamatosan a hatóságok és saját környezetük figyelme alatt lehetnének, így jelentős mértékben csökkenthető válna az újabb bűncselekmények elkövetésének kockázata, illetve azok jó eséllyel megelőzhetők lennének.

A Dr. Fülöp Erik által kezdeményezett országos, központi nyilvántartás célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a rendőrség, a menhelyek és az állatvédő számára, hogy azonosítsák azokat az elítélt állatbántalmazókat, akik vagy megpróbálnak örökbefogadni illetve megvásárolni egy állatot, vagy újabb állatkínzásos esetek gyanúsítottjai lehetnek.

 Személyes adatok és friss portrékép segítené az azonosítást

„Mindemelett az adatbázisnak prognosztikai jelentősége is nagy, hiszen kutatások is igazolják, hogy releváns kapcsolat fedezhető fel az állatkínzások és más erőszakos, akár életellenes bűncselekmények között” – húzta alá a politikus. Hozzáfűzte: az adatbázisban az elítélt bűnelkövetők teljes neve és az esetlegesen közismert becenevük, a születési dátum, a nemzetiség, a nem, a bejelentett lakcím, a bűncselekmény jellege és  időpontja mellett egy friss portrékép is közzé lenne téve.

Mint ismert, az Egyesült Államok több tagállamában is létrehoztak már korábban ilyen adatbázist, van ahol csak a hatóságok, menhelyek és állatvédők számára nyilvános és van, ahol a lakosság számára is hozzáférhető. A képviselő által kezdeményezett hazai nyilvántartás bárki számára elérhető lenne, mivel az állatkínzások felderítésében, valamint például a családon belüli erőszak esetében a közvetlen környezetnek is nagy szerepe van.

magyarallatvedelem.hu