Magyar Állatvédelem
Image default

Dr. Fülöp Erik Btk-módosítással lehetetlenítené el az állatkínzók bűnismétlését

Olvasási idő:1 perc

Az országgyűlési képviselő Facebook oldalán jelentette be: amint a covid-helyzet megengedi, Btk-módosító javaslatot nyújt be, melynek értelmében az állatkínzókat automatikusan eltiltanák az állattartástól.

Ahogyan arról portálunk beszámolt, a Nyírbátori Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az ellen a nyírbogáti állatkínzó pár ellen, akik tanyájukon – tömeges szaporulat miatt – tartottak kutyákat elborzasztó körülmények között. Az esetre reagált Facebook oldalán Dr. Fülöp Erik országgyűlési képviselő, állatvédelmi szakpolitikus is, aki rámutatott: korábban több mint 3 millió forintos állatvédelmi bírságot róttak ki a két állatkínzóra, akik a későbbiekben a büntetés ellenére, egy másik helyszínen tovább űzték tevékenységüket.

„Összesen 166 kutyát mentettek ki tőlük a hatóságok és az állatvédő szervezetek tagjai, ki tudja, hány élet szárad az állatkínzók lelkén. Ez így nem mehet tovább!” – húzta alá a politikus, aki egyúttal bejelentette: amint a covid-helyzet megengedi, Btk. módosító javaslatot fog benyújtani.

Dr. Fülöp Erik azt kezdeményezi, hogy

az állatkínzás miatt jogerősen elítéltek esetében mellékbüntetésként kötelezően alkalmazzák a bíróságok az állattartástól történő eltiltást.

„Ez nem újdonság, hiszen pontosan ilyen például bizonyos esetekben a foglalkozástól vagy a járművezetéstől való eltiltás” – mutat rá a képviselő, aki szerint mindemellett továbbra is szükség lenne elrettentő ítéletekre, hiszen meglátása szerint jelenleg semmilyen visszatartó erő sincs.

Mint ismert, szeptember 21-én fogadta el a parlament 163 igen, 8 nem és 0 tartózkodás mellett azt a házszabály-módosítást, melynek értelmében a mostani, őszi ülésszakban csak úgy lehet törvény- és határozati javaslatokat benyújtani, ha arra előzetesen valamelyik frakcióvezető rábólint. Így aztán a független képviselők egészen a tavaszi ülésszakig nem tudnak benyújtani ilyen jellegű előterjesztéseket.

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Láncra kötve, étlen-szomjan tartottak egy kutyát Kiscsécsen – az állat elpusztult

Marci

Így kell kinéznie egy agárnak? Vádat emeltek a gazda ellen

magyarallatvedo

Brutális állatkínzás: motorkerékpár után kötötték a két megkínzott kutyát

magyarallatvedo