Doktorhalakkal népesítik be újra a Sárköz vízrendszerét

Olvasási idő:1 perc

Már a nyári meleg beköszönte előtt végztek az éves telepítési terv első részével a Sárköz vízrendszerén. A következő halasítást októberre tervezi a Kalocsai Horgászegyesület, amely kiemelt figyelmet fordít a süllőre és a compóra. Utóbbi halfajt szeretné visszaemeli a palettára, ezzel is növelve a régió vizeinek biodiverzitását. – tájékoztatott a pecaverzum.hu horgászoldal. 

Bács-Kiskun megye természetes vizein jórészt kielégítő a vízszint, de ez messze nem mondható el hazánk más régióiról – tudta meg a Kalocsai Horgászegyesület elnökétől, Igaz Ferenctől a baon.hu.

– A Sárköz és vízrendszerén optimális a vízszint, megfelelő az ellátottság, ezért az egyesületben úgy érzékeljük, hogy a halállománnyal egyelőre nincs probléma. Nem akarom elkiabálni, de jónak tűnik a vízminőség és semmiféle halpusztulást nem tapasztalunk – nyilatkozta a szervezet vezetője.

Hozzátette: országos viszonylatban ennél összetettebb a kép. Bár a Bács-Kiskun megyei vizekről, illetve például a Balatonról, elmondható, hogy jó állapotban vannak, de az alacsonyabb vízállású vizeket, mint például a Velencei-tavat, már ő is nagyobb aggodalommal figyeli, hiszen az elpárolgás miatt nagyon magas a vízveszteség. A Tisza szintje ugyancsak messze van az optimálistól, ám a Tisza-tavat még megfelelően el tudják látni belőle. Igaz Ferenc leszögezte: a haltelepítéseket nem befolyásolja a jelenlegi alacsonyabb vízállás, hiszen a horgászegyesületek zöme – így az ő szervezetük is – még a nyári meleg beköszönte előtt letudta ezt a feladatot, és legközelebb csak hónapok múlva fognak nagyobb mennyiségű halat szabadon engedni.  A kialakult rutin oka egész egyszerűen az, hogy a forróságban telepített halaknál megnő a hasvízkór vagy más betegségek kockázata. Mivel az egyesületek költségvetésének oroszlánrészét éppen ez a tevékenység emészti fel, a lehető legnagyobb hatékonysággal igyekeznek telepíteni minden év tavaszán, majd őszén.

Az elnök kérdésre válaszolva elárulta, permanensen folytatják az egyesület bő egy évtizede megkezdett programját, a süllő elterjesztését, illetve a compó újrahonosítását. Előbbi fajtából több tízezer előnevelt egyedet telepítettek a tavaszi időszakban, míg utóbbiból egynyaras példányok kerülnek a vízbe ősszel.

A doktorhal évtizedekkel ezelőtt eltűnt a Sárköz és vízrendszeréből, de a gazdálkodásért felelős Kalocsai Horgászegyesületnek feltett szándéka, hogy visszaemeli a palettára, ezzel is növelve a régió vizeinek biodiverzitását. – írta a pecaverzum.hu.

(Forrás: pecaverzum.hu, Kép: Feol.hu)

Magyar Állatvédelem