Magyar Állatvédelem
Image default

DHL futár szállította új otthonába a 200 kilós gorillát

Olvasási idő:1 perc

A fajmentő tenyészprogram sikeressége érdekében több mint 3000 kilométert – egész pontosan 3062 km-t – utazott a Kiburi nevű gorilla, hogy új otthonra és társra találjon a londoni állatkertben. A 18 éves, 193 kilogrammos állat a tenerifei Loro Parque állatkertből utazott Londonba, hogy összeismerkedjen az ottani két nősténnyel, Mjukuuval és Effie-vel.

Az állatot a DHL segítségével szállították egyik állatkertből a másikba. A dobozában repülőgéppel utazott, majd a landolás után autóval szállították a londoni lakhelyére.

Az IFLScience beszámolója szerint néhány nap után Kiburi már belakta a kifutóját. A hím egy idősebb fajtársa, Kumbuka 2018-as halála után került képbe, mint potenciális utódnemző. Négy éven át vizsgálták, hogy genetikailag is alkalmas-e erre, és úgy találták, hogy megfelelő lehet a fajmentő program számára.

A szakemberek szerint a nyugati síkvidéki gorillából ma már alig 100 ezer példány él, ezért veszélyeztetett fajnak minősül. A populációt az orvvadászok, az éghajlatváltozás és a betegségek is tizedelik. 2000 óta az ebolavírus számos példányt fertőzött meg, akik elpusztultak a betegségben – hívta fel a figyelmet a szomorú tényre a HVG.

(Forrás: HVG, Kép: BBC News)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

FRISSÍTVE! Pusztaszabolcsi állatkínzás: beszállnak a vérdíjba a politikusok is

magyarallatvedo

Egy hattyú állította le a forgalmat az M0-son – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Két didergő törpenyuszit tettek ki az utcára, valószínűleg megunták őket

magyarallatvedo