Magyar Állatvédelem
Image default

CO2-elnyelőből CO2-kibocsátóvá válnak Brazília erdei

Olvasási idő:1 perc

Szénelnyelőből szénkibocsátóvá kezdett válni a brazil erdők egy része, állítják Minas Gerais szövetségi állam kutatói a lombhullató, félig lombhullató és örökzöld erdőségek 33 éven át tartó tanulmányozására hivatkozva.

Klímakutatók már évek óta jelezték, hogy Brazília erdőségeinek, köztük a trópusi erdőknek egy része hamarosan szénelnyelőből szénkibocsátóvá alakul át, mivel a térségben emelkedik a hőmérséklet és folytatódik az erdők felégetése.

A délkeleten fekvő Minas Gerais 32 erdőségében 1987 óta elkezdték mérni a szén-dioxid-elnyelést és a szén-dioxid-kibocsátást, a méréseket egészen 2020-ig folytatták.

A Phys.org tudományos oldalon közölt adatokból kiderült, hogy a tanulmányozott térségekben 2020-ban 2,6 százalékkal kevesebb szenet nyeltek el az erdők 2020-ban, mint 1987-ben. Ugyanezen időszakban a térségben mintegy 3,4 százalékkal több szén-dioxidot bocsátottak ki.

Az elnyelés és a kibocsátás teljes mennyiségét tekintve megállapították, hogy ma már a térség több CO2-t bocsát ki a légkörbe, mint amennyit elnyel. Azt is kimutatták, hogy e tekintetben a fordulópontot 2013 jelenti.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a problémára van megoldás: még a globális felmelegedés ellenére is lehetséges visszafordítani a folyamatot, ha megváltoztatják a földdel, erdőkkel való gazdálkodás módját. Ezért kezdeményezik, hogy a brazil kormány tiltsa be az erdők felégetését és támogassa az erdőtelepítést.

euronews.com

Kapcsolódó

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban

magyarallatvedo

Mekkora bajt hozhat az olvadó örökjégből elszabaduló metán?

magyarallatvedo

Sarkvidéki jég olvadása miatt nem indult éves vádorútjára a grönlandi bálna

magyarallatvedo