Magyar Állatvédelem
Image default

Bütykös ásóludak vendégeskedtek a kardoskúti Fehér-tavon

Négy bütykös ásólúd bukkant fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon. Ezek a szép színezetű récefélék ritkán fordulnak meg errefelé – írták a nemzeti park honlapján.

Március közepétől négy példány egy egész héten keresztül minden nap látható volt a tavon. Március 21-én azonban már csupán egyetlen példány került szemünk elé.

A bütykös ásóludak Nyugat-Európa tengerpartjain és Ázsia sztyeppéin, sós tavain költenek. Mivel a sós- és félsós-vízű területeket kedvelik, így nem véletlen hogy a kardoskúti szikes tavon is időnként felbukkannak. A csapadékosabb években, amikor több víz van a tóban, népesebb csapatok is megjelennek itt. Tavaly nyár elején például egyszerre negyven példányt is láttak.

(Fotó: Marik Pál)

Az utóbbi évtizedekben nemcsak vendégként, hanem költőfajként is megjelentek Magyarországon a bütykös ásóludak, igaz, csak kis számban. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül eddig csupán a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen voltak költések.

Érdekesség, hogy a bütykös ásóludak leggyakrabban elhagyott róka, vagy borz kotorékokat foglalják el költőhelyül. Ők maguk soha nem vájnak ki önállóan egy egész költőüreget, csupán csinosítják, a maguk igényeihez igazítják azt.

(Forrás: kmnp.hu, kiemelt kép: europamadarai.hu)

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Kerekesszékesek látogathattak el a Veszprémi Állatkertbe

Erik

Szemek nélkül született a kiskutya, a tenyésztő egyből “kidobta”

magyarallatvedo

A pásztorkutyákat is megcsodálták a csanádapácai óvodások

Viki