Magyar Állatvédelem
Image default

Brutális méretű fagyállós mérgezés egy Pest megyei településen

Olvasási idő:2 perc

Kórházi zárójelentésekkel igazolják az állattartók, hogy Váchartyánban fagyállóval végezték ki kisállatukat.

A gazdák mindannyian állítják, náluk nem kerülhetett az állat a mérgező anyag közelébe. Volt, aki észrevette, hogy valaki idegen húst dobott a kertjükbe, ebben lehetett a méreg, mások szerint viszont az utcákra kirakott műanyag tálkákba rak valaki fagyállót. A mérgező folyadék illó anyagára fogyasztható ételként reagál a kis kedvencek orra, s miután beleszagolnak, megeszik-megisszák a mérget – írja a Blikk.

Marina Csilla már két kutyáját vesztette el mérgezés miatt. A kutyákat állatkórházba vitette, ott mutatták ki a szervezetükben a fagyállót. Bár az állatorvosok megpróbáltak mindent, egyik ebet sem tudták megmenteni. A kutyáit szerető gazdit nagyon megviselte az a fájdalom, amit a méregtől elszenvedtek kedvenc állatai.

– Váchartyánban ez már majd öt éve tart, minden télen beindul a mérgezés – mondta az elkeseredett nő a Blikknek. – Kizárt dolog, hogy ennyi véletlen lenne, a helyiek által létrehozott közösségimédia-csoport bejegyzései szerint

legalább 50 megmérgezett kutyáról és macskáról lehet szó.

Bele sem merek gondolni abba, mi lehet, ha egyszer egy gyerek kóstol bele a négylábúaknak kirakott méregbe. Készítettem egy térképet, hol voltak legutóbb mérgezések, jó lenne, ha a hatóságok is lépnének.


A mérgezésekről a település állatorvosai is hallottak már, de az állatokat nem ők kezelték, mert ilyen tünetekkel állatkórházba kell vinni a szerencsétlenül járt négylábúakat. Péter Benjámin, a Happy Dog Life Kutyaiskola Sport és Állatvédő Egyesület elnöke, aki szintén érintett a mérgezésekben, a Blikknek elmondta, neki pár hete kellett elaltatnia kedvenc macskáját:

– Váchartyániként magam is hallottam ezeket a pletykákat, de idén december közepéig nem akartam elhinni. Rosszul lett a cicám, azt hittem, elütötték, olyan kábán viselkedett, dőlt-borult, mozgáskoordinációs zavarai voltak. A röntgen kimutatta, nincs rajta sérülés. Vért vettek tőle egy kórházban, ahol kiderült, annyi

fagyálló került a szervezetébe, hogy esélye sem volt a gyógyulásra, iszonyatosan szenvedett, el kellett altatni.

Nincs autóm, amihez fagyálló kellene, a macskám nem járt ki a kertből, egyértelmű a mérgezés. Ez nem egyedi eset, sajnos, más településeken is előfordulnak ilyen mérgezések.

Egy másik váchartyáni férfi, B. Gábor azt állítja,

az édesanyja hat kis állatával is így végzett valaki.

A férfi szerint is egyértelmű a szándékosság. A településen sok a kóbor kutya, nem kizárt, hogy valaki a gazdátlan állatoktól félve tett ki mérget, ám nem gondolt bele abba, hogy ez nem csak jogsértő, hanem veszélyes azokra az állatokra is, melyek szerető gazdáknál vannak.

A Blikk által megkérdezett állatorvos szerint a fagyálló visszafordíthatatlan vesekárosodást okoz az állatok szervezetében. Leáll a vizelettermelés, izomgörcsök, hányás, öntudatlan állapot jelentkezik, altatás nélkül hosszú és fájdalmas, 2-3 napos haldoklás vár a mérgezett kutyákra, macskákra. A fagyálló folyadék etilén-glikol tartalma az emberi szervezetnél is ugyanezeket a reakciókat váltja ki, halálos veszélyt jelentve.

Koblász Sándor, Váchartyán polgármestere megdöbbent, amikor a Blikktől hallotta, milyen gondok vannak a településen. Még a képviselő-testületet is összehívta, hogy ki tud az esetről, illetve a településen dolgozókat is megkérdezte, de senkinek nem volt eddig információja a fagyállós rémtörténetekről. Éppen ezért visszautasítja a közösségi oldalakon említett, az önkormányzati közönyről, a homokba dugott fejről szóló vádaskodásokat, s a rendőrséggel egyeztetve kérte meg az érintetteket, keressék fel, s hivatalos formában jelezzék neki a problémát.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya szerint ha a rendőrségre bejelentés érkezett volna a mérgezésekről, akkor állatkínzás miatt gyanúja miatt eljárást indítottak volna, de eddig egyetlen érintett gazda sem kért segítséget a hatóságtól.

Blikk.hu

Kapcsolódó

A PETA újabb követelése: a nők ne szexeljenek a húsevő férfiakkal, a férfiak fizessenek “húsadót”

magyarallatvedo

Ő Midas, a négyfülű macska

magyarallatvedo

Az örök vadászmezőre távozott Marci, a Budakeszi Vadaspark nyestkutyája

Marci