Botrány! Praxisát szüneteltető állatorvos-politikus segíti elő a kutyák külföldre vitelét

Olvasási idő:3 perc

A pandémia ideje alatt nem hogy az állatok külföldre utazása esett vissza, de még az emberek sem nagyon lépik át az országhatárt. Míg egyes állatorvosok az elmúlt 15 hónapban egyetlen egy kutyaútlevelet sem állítottak ki, addig egy állatorvos-politikus 101 kiskutyát segített külföldre juttatni.

Közérdekű adatigénylés robbantotta a bombát

2020 januárja óta összesen száznál is több kutyának állított ki útlevelet Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő, aki leadott vagyonnyilatkozata szerint hivatalosan szünetelteti állatorvosi praxisát – adta hírül a pestisrácok.hu. A portál a NÉBIH-től kérte ki közérdekű adatigénylésben a listát a képviselő cége által kiállított kutyaútlevelekről, amiből kiderül, hogy még a határzár idején sem állt le.  Az idei év is mozgalmasan indult a számára, csak az elmúlt két és fél hónapban 26 kutya külföldre juttatását segítette elő.

A probléma rendkívül összetett.

A Pesti Srácok által megkérdezett állatorvos úgy nyilatkozott, hogy a pandémia kitörése óta gyakorlatilag nem állítottak ki egyetlen egy kutyaútlevelet sem, ezzel szemben a politikus állatorvosi pecsétszámával 101 készült el.

Ami különösen fontos az ügyben, hogy kutyaútlevelet kizárólag aktív állatorvosok kérvényezhetnek. Másrészről rögzíteni kell azt is, hogy a procedúra nem díjmentes, nem is lehet az, már csak azért sem, mert az állatorvosnak minden egyes, a pecsétjével kiállított kutyaútlevél után illetéket kell fizetnie az Állatorvosi Kamarának. A szolgáltatás tehát általánosságban véve alapdíjból és illetékből áll, amelynek mértéke tízezer forint körül mozog.

Csak aktív állatorvos igényelhet kutyaútlevelet

A hiba ott van, hogy az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint politikus a mandátumának ideje alatt kereső tevékenységet nem folytathat, ha pedig saját vállalkozásának működtetése során jut tevékenysége ellentételezéséért pénzhez egy honatya, azt is be kell jelentenie az Országgyűlés elnökének.

Hadházy Ákos az esetleges keresőtevékenységéről, vagy a vállalkozásából származó osztalékáról nem rendelkezett a vagyonnyilatkozatában, sőt, az Országgyűlés Hivatala úgy tájékoztatta a portált, hogy a politikus szünetelteti praxisát.

Ezzel szemben a Szekszárdi Állatkórház weboldala szerint állatorvosi tevékenységét azóta is végzi, a rendelő Facebook oldala pedig arról számolt be, hogy a közelmúltban még műtétet is végrehajtott. Az ellentmondás egyértelmű: ha szünetelteti a praxisát, nem állíthat ki kutyaútlevelet a pecsétjével, ha pedig nem szünetelteti a praxisát és kereső tevékenységet folytat állatorvosként, működése jogszabályellenes.

Nem praktizál, de mégis?

A politikus egy nyilatkozatot juttatott el az ügyet nyilvánosságra hozó Pesti Srácoknak, amelyben úgy fogalmaz: tisztában van az összeférhetetlenségi törvénnyel, ami megtiltotta minden kereső tevékenység végzését a képviselőknek a mandátumuk idején, hozzáteszi azonban, hogy a vállalkozásuk megmaradhat.

„Az állatorvosi praxisomat működtető vállalkozást továbbra is vezetem, részt veszek a szakmai irányításban, konzultálok esetekről az alkalmazott kollégákkal és ha nagyon szükséges és az országgyűlési munkám engedi, helyettesítek is. Leginkább ügyeleti időben szoktam beugrani, sajnos még így sem tudjuk a folyamatos ügyeletet biztosítani, ami komoly probléma Szekszárdon, de igyekszünk” – írja Hadházy Ákos, aki ezzel elismeri, hogy állatorvosi tevékenységet folyamatosan ellát annak ellenére, hogy praxisát hivatalosan szünetelteti.

Sok milliós szaporító biznisz és genetikai beteg kölyökkutyák

Az állatvédő berkekben mindenki tudja, hogy vannak olyan állatorvosok, akik az állatszaporítók jól jövedelmező, káros tevékenységét segítik elő azáltal, hogy kutyaútleveleket állítanak ki hamis adatokkal, horror áron, annak érdekében, hogy genetikai betegségben szenvedő állatokat külföldre vigyenek és ott értékesítenek. Nemrégiben hatalmas felháborodást keltett a hír, miszerint március közepén 101 kölyökkutyát találtak egy magyarországi szaporító furgonjában Németországban, februárban pedig 34 kutyával bukott le egy szaporító.

Az állatok súlyos betegek voltak és életkoruk sem egyezett meg az útlevelekben szereplő adatokkal. Ezek a kutyák is feltehetően ilyen állatorvos által kiállított okmányokkal hagyhatták el az országot.

Azt, hogy mi történt azokkal a kutyákkal, akiket Hadházy Ákos az elmúlt több mint egy évben, a különböző korlátozó intézkedések ideje alatt, az általa használt állatorvosi pecséttel kutyaútlevelekhez juttattak, nem tudni, azonban fontos lenne, hogy az ügy ezen vetülete is kivizsgálásra kerüljön.

Fotók: facebook.com/hadhazyakos

magyarallatvedelem.hu