Magyar Állatvédelem
Image default

Botrány! Azért fogták be a vadászok a védett madarakat, hogy elégessék őket

Olvasási idő:1 perc

Egy fokozottan védett barátkeselyű, valamint négy másik ragadozó madár elejtése miatt emelt vádat több vadász ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség – közölte a főügyészség sajtószóvivője csütörtökön.

Korábban a Magyar Állatvédelem is beszámolt, az eltűnt barátkeslyű történetéről, most viszont már az ügyészség elé került az ügy. Szilágyi László közleményében azt írta, az első esetben az egyik szabolcsi gazdaság területén

a fővadász utasítására két vadász 2021 nyarán csapdákat helyezett ki azért, hogy védett ragadozó madarakat fogjanak be, melyeket későbbiekben majd elpusztítanak.

Az egyik beosztott vadász három, míg társa egy védett madarat fogott be, majd azokat egy kazánban elégették, illetve egy részüket az országút mellett helyezték el úgy, mintha a madarak gázolás következtében pusztultak volna el – ismertette.

A fővadász és egyik beosztottja a nyomozás során beismerő vallomást tett. Mivel segítették a hatóság munkáját,

a velük szemben állatkínzás miatt indult eljárást az ügyészség egy évre felfüggesztette és elrendelte pártfogói felügyeletüket.

Ezen kívül a fővadász kétmillió, beosztottja pedig 500 ezer forintot köteles fizetni egy madárkórházat üzemeltető alapítványnak – közölte a sajtószóvivő.

A második esetben a gazdaság másik vadásza 2021 áprilisában egy vendégvadásszal fokozottan védett barátkeselyűt pillantott meg a határban. A vadász beleegyezésével a vendégvadász lelőtte a barátkeselyűt, ezután vették észre, hogy a madár testén jeladó van, amelyet bolgár állatvédők szereltek fel rá.

Az állat tetemét megsemmisítették, a jeladót pedig a Tisza melletti bozótosban rejtették el.

Az ügyészség a két férfit természetkárosítás és állatkínzás bűntettével vádolja és azt indítványozta, hogy bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre és a vadászati tevékenységtől való eltiltásra ítélje őket.

MTI – Magyar Állatvédelem

ELŐZMÉNYEK:

Fokozottan védett barátkeselyűt lőttek le, védett madarakat égettek el

Jeladós barátkeselyűt lőhettek le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Kapcsolódó

Étlen-szomjan hagyta magára a kutyáját, felfüggesztettet kérnek rá

magyarallatvedo

FRISS: Pusztaszabolcsi állatkínzás – elment Oszi

magyarallatvedo

Gepárdokkal népesítik be az indiai területeket

Erik