Magyar Állatvédelem
Image default

Bosszúból mészároltatott le egy a rókát a brit királyi család

Olvasási idő:1 perc

A királyi család megkérte a vadászt, hogy ölje meg a rókát, miután az György herceg játékaira kakilt.

Bruce Lindsay-Smith vezető-rókavadász, az illusztris ügyfelei között tartja számon a brit királyi családot, valamint az ország számos önkormányzatát, mivel az Egyesült Királyság rókapopulációja egyre növekszik. Nagy-Britannia legjobb rókavadászát a királyi család bérelte fel, miután egy róka rákakilt György herceg játékaira és megkergette Károly király kutyáit. Jelenleg 150 000 városi róka él az Egyesült Királyságban – több, mint szinte bármely más országban.

A vadász elmondta, hogy a család nem akarta, hogy a gyerekek a füvön szaladgáljanak, ahol minden tele van rókapiszokkal. “Nem lehet őket hibáztatni.” – jelentette ki.

Smith egy hangtompítóval felszerelt, infravörös és hőtávcsöves célzókészülékkel ellátott .22-es puskával megy “dolgozni”. Nyílt fegyverhasználati engedéllyel rendelkezik – ami azt jelenti, hogy ott tüzelhet, ahol jónak látja -, a biztonsági felmérés után tájékoztatja a helyi rendőrséget a jelenlétéről, ha a szomszédok megijednének a mesterlövészpuskája látványától.

“Nem érzek bűntudatot, ha rókára lövök” – mondta.

Fentiek ellenére mégis van egy Charlie nevű házi rókája, amelyet kölyökként talált meg, amikor fiatalok kövekkel dobálták. Ahelyett, hogy megölte volna, Jack Russell kutyáival együtt nevelte fel.

Nagyon érdekes állatoknak tartom őket, sok mindent tanulhatsz tőlük, többek között a képességeiket és a preferenciáikat – mondta el a Daily Starnak a vadász.

Munkáját azonban kritikusok is bírálták, akik szerint inkább a városi rókákkal való együttélés módjait kellene keresni, ahelyett, hogy megölnénk őket.

Trevor Williams, a Fox Project alapítója és az állatok védelmének egyik vezető alakja úgy véli, hogy “semmit sem lehet tenni, amivel állandó rókamentes övezetet hozhatnánk létre”.

Az emberek rendszeresen telefonálnak, ha rókát találnak a fészerükben gyengélkedő vagy a kerti focihálóba szorult rókát.

Denise Humphries állatorvosi ápoló, aki a projektben dolgozik, elmondta: “Természetesen imádom a rókákat. “Olyan érdekes állatoknak tartom őket – olyan sokféle személyiségük van, és a kutyákhoz hasonlóan gyorsan meg lehet mondani, hogy milyenek.”

Kiemeli, hogy a rókák egyike azon kevés ragadozóinknak, amelyekkel az egér- és patkánypopulációkat kordában tudjuk tartani: “Ha megszabadulnánk tőlük, egy másik problémával szembesülnénk”.

Szerinte a rókáknak “ugyanannyi joguk van a létezéshez, mint nekünk”, és az embereknek meg kellene tanulniuk együtt élni velük, ahelyett, hogy elpusztítanak mindent, ami zavar minket.

Daily Star nyomán Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Vége a csibemészárlásnak a német keltetőüzemekben!

magyarallatvedo

Ezek az állati aranyos tigriskölykök új otthonra leltek – videóval

magyarallatvedo

Baltával támadt a kutyára, majd a szemtanút is megfenyegette

magyarallatvedo