Bombahír vagy időhúzás? Az EU véget vetne az állatkísérleteknek

Olvasási idő:1 perc

Csütörtökön  megszavazta az Európai Parlament a Research Modernization Deal elnevezésű cselekvési tervet, amely fokozatosan megszüntetné a tudományos állatkísérleteket.  A cselekvési terv egy olyan program, amely állatok felhasználása nélkül gyorsítaná fel a tudományos innovációra való áttérést. Az európai képviselők azt szeretnék, ha az Európai Bizottság aktívan fellépne az állatok tudományos célú felhasználása ellen – írja a prove.hu.

„Az állatkísérleteket kivezető akcióterv az emberiség, az állatvilág és a környezet számára egyaránt előnyös, kölcsönösen nyertes helyzetet teremt mindannyiunk számára” – foglalta össze röviden a döntés lényegét a PETA állatvédő világszervezet.

„A bizottságnak és a tagállamoknak egyaránt meg kell gyorsítaniuk az állatok tudományos célú felhasználásának és kihasználásának megszüntetésére tett erőfeszítéseiket.  Elengedhetetlen egy egységes terv kidolgozása. Szükségünk van a tudományra. Az állatok felhasználására azonban nincs!” – indokolta támogató szavazatát a holland képviselő, Anja Hazekamp.

EP szavazás állatkísérlet
Az Európai Parlament szavazása. Szinte egyhangúlag elfogadta a testület. / Fotó: PETA.org

„Nincs mentségünk arra, hogy az állatkísérletek jelenlegi szintje fennmaradjon jelentette ki Tilly Metz luxemburgi képviselő.

A csütörtöki döntés megszületésében más állatvédő csoportokkal együtt, a PETA európai szervezeteinek is nagy szerepe volt.  Következő lépésként szeretnék elérni, hogy az Egyesült Államok kormánya is csatlakozzon az Európai Parlamenthez és szüntessék be az állatkísérleteket.

A tengerentúli törvénymódosítás érdekében indított petícióhoz itt lehet csatlakozni.

magyarallatvedelem.hu