Magyar Állatvédelem
Image default

Beyoncé keményen bírálta a luxusbőrtáskákat forgalmazó óriásvállalatot, és a vegán táskákat ajánlja rajongóinak is

Olvasási idő:1 perc

A prove.hu magazinoldal számolt be róla, hogy Beyoncé nemrég új albummal jelentkezett, egyik friss dalában pedig még a dalszövegbe is becsempészte azon üzenetét, hogy ideje olcsóbb, vegán bőrtáskára cserélni az állati bőrből készült méregdrága termékeket.

A világ egyik legdrágább táskájaként ismert Hermés Birkin táskák egyfajta státuszszimbólumnak számítanak a divatrajongók és a sztárok körében. Nemrég még Beyoncé is ilyen táska tulajdonosa volt, de most ruhatárában drasztikus változtatásokat végzett. Az ikonikus Birkin darabot egy vegán bőrből készült táskára cserélte le a Telfar márkától.

A Birkin táskák 1984-ben jelentek meg, és sokféle, kegyetlenül előállított állatbőrből készültek – beleértve a strucc-, a kígyó- és a krokodilbőrt is. Azonban a Telfar táskák, amiket Beyoncé említ, egy olyan termék, ami állatmentes vegán bőrből készül. A New York City-ben alapított divatcég 2005-ben jött létre Telfar Clemens által, aki 2014 óta gyártja állatmentes termékeit.

Beyoncé felszólalása után a cég nagy ugrást tapasztalt az érdeklődés és az eladások terén is. Az egyik népszerű webáruház, a TheRealReal szerint 85 százalékkal emelkedett a táska iránti érdeklődés azon a napon, amikor Beyoncé albuma megjelent. Beyoncén kívül testvére, Solange Knowles, a modell Bella Hadid és az amerikai szenátus egy képviselője, Alexandria Ocasio-Cortez is mutatkozott már az egyszerű és sikkes vegán bőrtáskával.

A Hermés divatház már eddig is sok kritikát kapott a Birkin táska miatt. A PETA egy csoportja 2015-ben titkos nyomozást folytatott, melynek eredményeként fény derült a kegyetlen bánásmódra a Hermès krokodilbőr-ellátó részlegén. Az ott készült videó nagy port kavart. Az állatok védelme mellett még Jane Birkin brit színésznő is felszólalt, aki egykor névadója volt az ikonikus táskának.

Azóta számtalan, a PETA és mások által végzett nyomozás indult, melyek arra irányultak, hogy leleplezzék a rejtett kegyetlenséget, amivel kihasználják a vadállatokat a bőrükért. Mindez sok luxus divatmárkát arra sarkallt, hogy mellőzzék az állati bőr használatát. A harcba a vásárlók is beszálltak a világsztárok mellett.

A változás pedig szemmel látható fejlődést indított el. A vegán bőr piaci értékét 2030-ra már 66.8 milliárd dollárra jósolják a Grand View Research múlt havi kutatása szerint. A Hermès pedig a múlt évben bejelentette partnerségét a MycoWorks biotechnológiákkal foglalkozó céggel. Ez a vállalat többek között gombákból készít vegán bőrt.

 

(Forrás: prove.hu Fotó:  Kevin Mazur/WireImage/Getty Images)

 

Magyar Állatvédelem