Magyar Állatvédelem
Image default

Betiltanák a kenguruk felhasználását a cipőgyártásban

Olvasási idő:1 perc

Az oregoni törvényhozásban olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amely betiltaná a “kenguruhoz tartozó részek” eladását, célba véve azokat a sportruházat-gyártókat, amelyek az állatok bőrét használják fel termékeik előállításához – írja az AP.

A futballcipők egyike az egyetlen olyan kengurubőrből készült termékeknek, amelyeket rendszeresen árulnak Oregonban, jelentette a KLCC. Az intézkedés hatással lenne a Nike-ra, amely Oregonban székel és az állam legnagyobb munkaadója.

“Felháborító, hogy Ausztráliában őshonos vadállatok millióit ölték meg az elit focisták egy része által viselt csúcskategóriás futballcipők kedvéért”

– mondta Floyd Prozanski oregoni demokrata szenátor, aki a törvényjavaslatot benyújtotta, az állatvédő csoportok által hétfőn kiadott sajtóközleményben.

“Megértem, hogy ez a jogszabály pénzügyi hatással lehet néhány oregoni cipőgyártóra, de végső soron Oregonnak a humánus oldalra kellene állnia ebben a kérdésben. Vannak más anyagok is, amelyeket fel lehet használni ezeknek a csúcskategóriás cipőbetéteknek a gyártásához“.

A sajtóközleményben a Center for a Humane Economy, az Animal Wellness Action és az Animal Wellness Foundation üdvözölte a lépést.

“Itt az ideje, hogy ezek a cipőgyártók továbbfejlesszék üzleti modelljüket, hogy megszüntessék a szélsőséges állatkínzást a termékkínálatukban”

– mondta Rene Tatro, a Center for a Humane Economy elnökségi tagja.

A Nike nem válaszolt a KLCC megkeresésére, de a vállalat a múlt hónapban azt mondta az ESPN-nek, hogy kengurubőrt csak kisrészben használ a futballcipőihez, és

“olyan bőrszállítókkal dolgozik, akik olyan feldolgozóktól szerzik be az állatbőrt, akik a megfelelő állattartást és humánus bánásmódot alkalmazzák, akár tenyésztett, háziasított, akár vadon élő állatokról van szó”.

Az oregoni törvényjavaslat bűncselekménynek minősítené “bármely olyan termék vásárlását, átvételét, eladását vagy kereskedelmi cseréjét, amely halott kenguru részét tartalmazza”.

A connecticuti törvényhozók hasonló törvényjavaslatot terjesztettek elő ebben az ülésszakban. A kengurutermékek szövetségi szintű betiltását 2021-ben javasolta az amerikai képviselőház, de akkor nem fogadták el.

A “k-bőr” betiltása nem lenne precedens nélküli: Kalifornia az 1970-es években tiltotta be a kenguruból készült termékeket.

Ausztráliában a kenguruk kereskedelmi célú begyűjtése legális. Az országban 2021-ben több mint 1,3 millió kengurut öltek le kereskedelmi céllal – jelentette a KLCC az ausztrál éghajlatváltozási, energiaügyi, környezetvédelmi és vízügyi minisztériumra hivatkozva. A hivatal szerint ez a szám a “fenntartható kvótának” kevesebb mint egyharmadát teszi ki, vagyis azt a mennyiséget, amelyet megítélése szerint le lehetne ölni anélkül, hogy a négy fő kengurufaj bármelyike veszélybe kerülne.

Az Egyesült Államok a 70-es évek közepétől a 90-es évek közepéig több kengurufajt is “veszélyeztetettként” tartott nyilván, de az állatot mára “visszatértnek” tekintik.

AP – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Tömeges halpusztulás Egerben: valaki vegyszert önthetett a tóba

Marci

Radioaktív sügért fogtak Japánban

magyarallatvedo

Száz éve nem élt olyan sok barnamedve a Pireneusokban, mint most

Marci