Magyar Állatvédelem
Image default

Belülről rohad az új spanyol állatvédelmi törvény

Olvasási idő:1 perc

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük – egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

A törvény megtiltja a kutyák, macskák és görények árusítását a kisállatkereskedésekben, bemutatásukat kizárólag örökbefogadási céllal engedélyezi.

Kimondja továbbá azt is, hogy kisállatok tenyésztését és értékesítését csak szabályszerűen regisztrált személyek végezhetik, megfelelő állatjóléti garanciák mellett. A szabálytalan kereskedelmi célú állattenyésztésért 50 ezer eurótól 200 ezer euróig terjedő pénzbírság szabható ki.

A jogszabály rendelkezése szerint tilos a vadon élő állatok cirkuszi szerepeltetése, hasonló korlátozásról a spanyol tartományok többsége már saját hatáskörben döntött,

miközben a bikaviadalok továbbra is legálisan megtarthatóak.

Több ezer állat pusztul el évente az arénákban, emiatt több városban is azt tervezik, hogy lemondanak ezekről a rendezvényekről, de a versenyekből származó bevétel és a hagyományőrzés szándéka életben tartja a tradíciót,

ráadásul a tenyésztők továbbra is számíthatnak az uniós támogatásra.

A törvényben egy érdekes módosítást is beletettek, az új törvény értelmében

nem minősülnek bűncselekménynek az állatokkal végzett olyan szexuális cselekmények, amelyek után nincs szükség állatorvosi beavatkozásra.

Az új állatjóléti törvénnyel összhangban a parlament szigorította büntető törvénykönyv vonatkozó fejezeteit is. Az eddig kiszabható legmagasabb büntetési tétel 18 hónapos szabadságvesztés volt különös kegyetlenséggel elkövetett állatgyilkosság esetén, amelyet most 36 hónapra emel a szeptemberben hatályba lépő jogszabály. Ebbe viszont az is beletartozik, ha valaki például megöl egy patkányt, amely beszökik a lakásába…

Csak emlékeztetőül, hogy Magyarországon 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha valaki megöl egy állatot, illetve a magyar bűncselekménynél az elévülési idő minimum 5 év, míg az új spanyol jogszabály szerint, 1-4 év.

A szabályozás a legtöbb fogságban élő házi- és vadon élő állatra vonatkozik, kivéve a vadászkutyákat vagy más munkára, például mentésre vagy termelésre szánt állatokat – jegyezte meg a spanyol Publico napilap.

Magyar Állatvédelem

Spanyolországban felvirágozhat a zoofília és a bestialitás

Kapcsolódó

A magasból is figyelik Spanyolország partjainál a barázdásbálnákat (Videó)

magyarallatvedo

Elképesztő: először bukkant fel hóbagoly Spanyolországban

Marci

Kakas- és malacfogó verseny megrendezése ellen kellett intézkednünk

Marci