Ez lesz a jövő? Sarkvidéken honos állat bukkant fel a Szajnában

Olvasási idő:1 perc

Egy, a főleg a sarkvidéki vizekben élő beluga, más néven fehér delfin tévedt a Szajnába, amely Franciaország északi részén ömlik a tengerbe – adta hírül az index.

Ahogyan arról a portál beszámolt, a normandiai hatóságok közölték, hogy folyamatban van a tájidegen tengeri emlős egészségi állapotának vizsgálata, továbbá felszólították a helyi lakosságot, hogy ne próbálják megközelíteni a ritka állatot, ugyanis

az emberek jelenléte súlyos következményekkel járó stresszt okozhat neki.

Képünk illusztráció.

Mint ismert, a belugák sarkvidéki vagy szubarktikus vizekben honosak, de előfordulnak a kanadai Szent Lőrinc-folyó torkolatában is. A szakértők szerint néha délebbre is tévedhetnek és rövid ideig akár édesvizekben is megmaradnak.

Ahogyan arról a magyarallatvedelem.hu is beszámolt, májusban egy csordától eltévedt kardszárnyú delfin, más néven gyilkos bálna vagy orka úszott fel több tíz kilométerre a Szajnán. Az állat beteg volt, és elpusztult, még mielőtt visszaterelhették volna a tengerbe. Júniusban pedig egy másik cetfélét, egy 10 méteres csukabálnát láttak a Szajnában, a Párizst a tengerrel összekötő forgalmas vízi úton. Szintén megírtuk, hogy a napokban egy olyan harcsafajt egyik példányát fogták ki a horgászok Magyarországon, amelynek semmi keresnivalója sem lett volna a Dunában.

magyarallatvedelem.hu, fotók: Canva