Magyar Állatvédelem
Image default

Békét kötnek a farkasokkal a Bükk környékén gazdálkodók?

Olvasási idő:2 perc

Gazdálkodj okosan, ha a szomszédságban farkas jár címmel írt jó gyakorlati módszerekről a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – írja a magro.hu.

A Bükkben és peremi élőhelyein egy rendszeresen szaporodó farkas család lakik, az Igazgatóság teljes működési területei pedig 3-4 farkasfalkának biztosítanak otthont. Ez országos viszonylatban is kiemelkedő értéknek minősül, ezen kívül ugyanis csak az Aggteleki- és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság erdős területein élnek kis számban farkas családok. Mit érdemes tenni azért, hogy ne tegyenek kárt az állatállományban?

A farkasok megtelepedésével megjelentek az aggályok a gazdálkodók részéről is. Generációk óta nem kellett ezzel a kihívással szembenézniük, egyszerű kerítéssel körbekerített erdőszegélyi legelőkön is több-kevesebb biztonságban tudhatták a legelő jószágaikat. Kárt bennük legfeljebb a kóbor kutyák tehettek. A farkasállomány egyedszámának fokozatos emelkedésével párhuzamosan azonban a félelmek is erősödtek. Kárt tesznek-e a juhokban és a szarvasmarhákban a farkasok? Mit lehet tenni ennek megelőzésére?

A farkasok és az állattartó gazdák békés együttélésére törekszik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság: többféle eszközzel, tanáccsal és ajánlással segítik ennek megvalósulását

A farkasok és a békés együttélés

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság úttörő módon olyan megközelítéssel igyekszik megválaszolni a kérdéseket, hogy nem a már bekövetkezett kárt próbálja kompenzálni. Ennek bizonyítása és kivizsgálása körülményes, valamint a gazdálkodó számára is nehézkes. Inkább megelőzni kívánják a bajt. A gazdákkal együttműködve egy nagyragadozó-barát gazdálkodási formát terjesztenek el a működési területükön. Ennek az alapja, hogy amennyiben olyan területen folyik a külterjes állattartás, ami egyben a nagyragadozók életterében található, úgy kérésre ingyenesen biztosítanak egy 5+1 soros villanypásztor rendszert a gazdálkodóknak. Ennek beüzemeléséhez, kezeléséhez is szakmai segítséget nyújtanak. Ezen felül, szintén igény esetén, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesülettel együttműködő Kuvasz-Őr Nagyragadozó Védelmi Program jóvoltából és segítségével őshonos kuvaszkölyköket kaphatnak a gazdálkodók, amelyek beszoktatásában, nevelésében is segítséget nyújt az egyesület.

Dupla védelem

Ez a kettős védelem már kellő hatékonyságú biztosítéka annak, hogy a farkasok ne tudjanak kárt tenni a legelő állatállományban. A működési területükön jelenleg 20 gazdálkodó kapott a kártalanítási költségvetési keret terhére villanypásztor-rendszert és 2020. november folyamán még 5 újabb gazda részesülhet ebben. Szintén a működési területükön jelenleg 11 gazdálkodó jutott kuvaszokhoz a Kuvasz-Őr Nagyragadozó Védelmi Program révén. Ez összesen 16 őrkutyát jelentett.

Tájékoztatás, gyors ügyintézés

Az Igazgatóság ezzel párhuzamosan számos lakossági- és gazdálkodói fórumot szervezett az elmúlt években, ahol a hallgatósággal közösen kerestek a tényleges megoldásokat, és szakmai felkészítésekkel, előadásokkal is segítették a nagyragadozókkal való konfliktusmentes együttélés lehetőségeit. Szakembereik, valamint a természetvédelmi őrszolgálat tagjai minden bejelentett valós vagy vélt káreseményt haladéktalanul ellenőriznek a helyszínen. Nem csupán a fellelhető nyomokat azonosítják, de minden esetben genetikai mintavételezést is végeznek, amely segítségével teljes bizonyossággal lehet azonosítani a ragadozó fajt. Ezeken kívül szakmai tanácsadással is segítik a helyszínen a gazdálkodókat. Általánosságban kijelenthető, hogy elmúlt években egy jó gyakorlatot sikerült a gazdákkal kialakítani és ennek számos hozadéka már most megmutatkozik. Drasztikusan csökkent a farkasok által a haszonállatban okozott kár aránya és ezzel párhuzamosan a gazdálkodói panaszok száma is.

“Jó úton haladunk afelé, hogy egy kölcsönös bizalmon alapuló rendszeres kapcsolattartással sikerüljön egy hosszú távú együttműködést kialakítanunk, amelynek a gazdálkodók és a farkasok is a nyertesei lesznek” – írták.

magro.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Hármas iker farkaskölykök látták meg a napvilágot Nyíregyházán – VIDEÓ

Marci

Farkas és medve szokatlan barátságát kapta lencsevégre egy fotós

magyarallatvedo

Farkasfalka szabadult el egy franciaországi állatkertben

Marci