Bear, a kutya, aki több mint száz koalát mentett ki az ausztráliai bozóttüzekből

Olvasási idő:1 perc

Ausztráliában hatalmas bozót- és erdőtüzek pusztítottak 2020-ban. Ez a hős kutyus, Bear, több mint 100 koalát mentett meg ebben az időszakban, ami miatt pár hete Nemzetközi Állatjóléti Alap kitüntetést kapott.

A tavalyi évben bekövetkezett szárazság és tüzek, illetve árvizek a klímaválság tünetei, melyek ellehetetlenítették a gazdálkodók megélhetését, és hatalmas kárt okoztak az egész kontinensen. Sajnos a tüzek miatt Ausztráliában sok állat is súlyosan megsérült vagy elpusztult. A katasztrófában a vadon élő koalák voltak a leginkább érintettek, közülük több mint 60 000 szenvedett halált a tragédia során. Sokukat azonban sikerült megmenteni az emberfeletti munkát végző önkénteseknek és tűzoltóknak – illetve természetesen Bearnek, a kutyának – köszönhetően.

Beart az USC Detection Dogs képezte ki, munkásságukkal a flóra és a fauna védelmét szolgálják. A fiatal koolie koalák megkeresésére specializálták, de másfajta vadállatot is kiszagol, ha arra kap utasítást. Az akciók közben poros, kormos levegővel, forrósággal kellett nap mint nap megküzdenie, de a sok megmentett élet megérte ezt a fáradságos időszakot.

A foltos kutyus a szétégett fák között szimatolt, és amint megérzett egy-egy magányosan kuporgó koalát, az adott fához sietett, és odafeküdt a törzséhez – így jelzett a keresőcsapatnak.  Egyes koalák égési sérüléseket szereztek, a legtöbben súlyosan éhezett és dehidratált állapotban voltak. Bear segítségével sikerült több mint száz koalát megtalálniuk, köztük sokakat olyan súlyos állapotban, hogy azonnal az állatkórházba vitték őket – ezzel pedig új esélyt kaptak az életre.

Egy igazi hős vagy, Bear!

(Forrás: Boredpanda, Femina, Fotók: Instagram/bearthekoaladog)