Magyar Állatvédelem
Image default

Barna medvét fotóztak a Bükkben

Olvasási idő:1 perc

Barna medvét fotózott a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület egyik kamerája a Bükk nyugati peremén, lakott településtől távol. A példány valószínűleg azonos az EGERERDŐ Zrt. által 2022.06.23-án megfigyelt medvével. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait értesítették a megfigyelésről – írják Facebook posztjukban.

Mint arról mi is beszámoltunk, a BNPI már 2020 nyarán közölte, hogy a környéken medve él. Akkor azt mondták, hogy a medvétől tartani kell, de félni nem, és az alábbiakat tanácsolták, ha valaki összefutna a természetben az állattal:

„A legfontosabb a közvetlen találkozás elkerülése. Ezért ha a közelben felbukkan vagy összefutnak vele, az állatot szemüggyel tartva, de nem a szemébe nézve, lassan, igyekezzenek minél távolabb kerülni tőle. A futást mindenképp kerüljék, ez ugyanis beindítja a genetikusan kódolt menekülés-támadási reflexét. Ha bocso(ka)t is látnak a közelben, mindenképp helyezkedjenek úgy, hogy ne kerüljenek az(ok) és az anyaállat közé.

Amennyiben a medve tovább közelít, ha a táskájukban/hátizsákjukban élelmiszer van, tegyék le a talajra, hagyják ott és távolodjanak tovább. Ha a medve mégsem tágítana és támad, feküdjenek hasra, a kezeiket kulcsolják a tarkójuk mögé, ha pedig hátra fordít, tartsák a kezeket a lágyrészeket vagy a fejet védelmezően. Nem lesz kellemes, de hamar elmegy az állat, s távozását követően pár perccel, irányával ellentétesen, hagyják el a helyszínt.

Ha pedig túl vannak az esetben, netán megsebesültek, a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszámán, a +3630-861-3808-on folyamodjanak mielőbb segítségért.”

Magyar Állatvédelem