Bár divatos, de tilos malacfogó versenyt tartani a falunapokon

Anyár a fesztiválok, szabadtéri rendezvények, falunapok időszaka. Utóbbiakon gyakran találkozhatunk csikósbemutatóval, pásztorkutya terelőversennyel. Ezeken az eseményeken a vonatkozó jogszabályok betartása mellett az állatok megfelelő ellátására is figyelmet kell fordítani a rendezvény szervezőinek.

A hagyományőrző napok kedvelt programeleme az állatsimogató, valamint azok a bemutatók, ahol kutyák, lovak versengenek a közönség szórakoztatása érdekében. Az ilyen jellegű eseményeknél fontos, hogy a szervező figyelembe vegye az állatok igényeit, tisztában legyen vele, mit szabad és mit nem. Az általános empátia szabta határok mellett hazánk szigorú állatvédelmi-, állatjóléti jogszabályait is szem előtt kell tartani. Fontos, hogy nem lehet olyan tevékenység a program része, ami az állatok fizikai vagy pszichikai bántalmazásával jár, vagy ami az állatokban szükségtelen félelmet kelthet – hívja fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya.

Az állatsimogatók, az állatok közreműködésével tartott bemutatók tehát körültekintéssel, és megfelelő ellátás mellett (víz, élelem, árnyék) rendezhetők meg.

Az utóbbi időben divatossá vált állatkergető, malacfogó, kakasfogó versenyt azonban szigorúan tilos tartani; élő állat nyereményként, például tombolatárgyként nem sorsolható ki!

A kormányhivatal szakemberei ezúton kérik a rendezvények szervezőit, hogy programjaikat a jövőben mindezek figyelembevételével állítsák össze, illetve hogy a már meghirdetett események kínálatából töröljék a nem engedélyezett versenyeket, programelemeket!

kormanyhivatal.hu