Magyar Állatvédelem
Image default

Baltával verte szét a kutya fejét, letöltendőt kapott

Olvasási idő:1 perc

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2022. november 18-án, a zsákai állatkínzás miatt indult büntetőeljárásban a Berettyóújfalui Járásbíróság ítéletét megváltoztatta – adta hírül a Debreceni Törvényszék.

Az ügyről a Magyar Állatvédelem is beszámolt, mely szerint Zsákán, 2020. június 5-én 12 óra 30 perc körül a másodrendű vádlott az elsőrendű vádlott tulajdonát képező,

közepes termetű puli jellegű kutyának a nyakára egy damilt hurkolt és kihúzta az állatot egy földútra, majd ott kikötötte egy villanyoszlophoz.

A másodrendű vádlott ezt követően az elsőrendű jelenlétében egy fejszével több csapást mért az állat fejére. Az ebet ezután magára hagyták és távoztak a helyszínről. A kutya a damil által a nyakán és a fején keletkezett sérülések következtében elpusztult. Az elsőrendű vádlott később visszament és az ebet a közelben lévő búzaföldre vitte, ahol sorsára hagyta.

A bíróság első fokon a két férfit állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért az elsőrendű vádlottat, mint visszaesőt 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, míg a másodrendű vádlottat 1 év 4 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá elrendelte egy vele szemben jogerősen kiszabott, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett 1 év 8 hónap szabadságvesztés büntetés végrehajtását is.

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. május 9-ei ítéletével szemben az ügyészség súlyosítás iránt fellebbezett, az elsőrendű vádlott esetében is indokoltnak tartva végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, míg a másodrendű vádlott vonatkozásban két további felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtására tett indítványt.

A törvényszék indokoltnak találta az elsőrendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát a 10 hónapos felfüggesztettről 1 év 2 hónap, szintén felfüggesztettre súlyosítani. A másodrendű vádlott vonatkozásában – figyelemmel a kötelező törvényi rendelkezésre – elrendelte a törvényszék azon további két próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtását is. Egyebekben a vele szemben kiszabott 1 év 4 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést és 2 évi közügyektől eltiltást helyben hagyta, nem találva annak enyhítésére megfelelő indokot.

Magyar Állatvédelem

képünk illusztráció

Kapcsolódó

Fiókákkal együtt tépte le az oszlop tetejéről a vihar a gólyafészket

Viki

Csodával határos módon túlélte az erdőtüzet a 8 hetes kutya

Marci

Bajban a Velencei tó élővilága, tonnaszám pusztulnak a halak is – DÖBBENETES KÉPEK

magyarallatvedo