Magyar Állatvédelem
Image default

Hős búvár mentett meg egy illegális halászhálóba szorult bálnát – videóval

Olvasási idő:1 perc

Egy lebilincselő, hősies víz alatti mentés során sikerült a spanyol búvároknak kiszabadítaniuk egy illegálisan lehelyezett halászhálóba gabalyodott, tizenkét méter hosszú púpos bálnát Mallorca közelében.

Az egyik hős, a 32 éves tengerbiológus, Gigi Torras volt, aki a mentéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: nagyszerű születésnapi ajándék volt számára és úgy érezte, maga a bálna is megköszönte azt, hogy a segítségére sietett.

A legyengült bálnát egy hajó vette észre körülbelül öt kilométerre Mallorca keleti partjaitól. Amikor az állatra rátaláltak, már annyira beszorult a hálóba, hogy még a száját sem tudta kinyitni. Az első mentési kísérletek azonban kudarcot vallottak, ekkor csatlakoztak az Albatros és Skualo búvárközpont búvárai, akik

negyvenöt percnyi küzdelem után tudták eltávolítani a hálót a bálna testéről.

A mentésben részt vevő búvár úgy fogalmazott: az első pár másodpercben az állat ideges volt, de aztán megérezte, hogy segíteni akarnak neki, így megnyugodott és szisztematikusan le tudták vágni róla a csapdát. A kiszabadult állat még egy kicsit a búvárokkal maradt, hogy erőt gyűjtsön, amit a hősök egyfajta köszönetként fogtak fel.

Az ENSZ harminc évvel ezelőtt betiltotta azt a halászhálót, amely csapdába ejtette a hatalmas állatot. A tilalom oka pontosan ez, hiszen a kisebb halak mellett más tengeri élőlényeket is kifoghatnak vele.

(Forrás és fotók: Euronews)

Kapcsolódó

Így lett október negyedike az állatok világnapja

magyarallatvedo

Megmentette családja életét a kutya, amikor kigyulladt a ház

magyarallatvedo

Kutyát lopott a komlói férfi

Marci