Bajban van a Srí Lanka-i állatkert: nincs pénz élelemre

Olvasási idő:1 perc

Az Srí Lanka-i állatkert kifogyott az állatok etetésére szánt pénzből. A gazdasági válság közepette a szigetország zoológiai minisztériuma arról tájékoztatta a vadvédelmi minisztériumot, hogy elfogyott a pénzük az állatok élelmezésére, kiapadtak az állatok élelmezéséhez szükséges források.

A minisztérium tisztviselői elmondták, hogy a külföldi turisták és a helyi látogatók csökkenő száma miatt súlyos pénzhiány lépett fel – számolt be a Hszinhua hírügynökség.

Elmondták, hogy a kormány által az éves költségvetésben elkülönített pénz is elfogyott.

A vadvédelmi minisztérium közölte a tisztviselőkkel, hogy lépéseket tesznek az államkincstárral való egyeztetés érdekében, hogy pénzügyi keretet biztosítsanak az állatok etetésére.

A Nemzeti Állatkert igazgatóhelyettese, Anoma Priyadarshani a Sunday Timesnak elmondta, hogy egy nevelőszülői programot terveznek, hogy segítsenek csökkenteni a kiadásokat. Ez magában foglalná az állatok gondozását, vagy a pénzügyi támogatást az élethosszig tartó szponzorálástól a napi adományokig terjedő csomagokon keresztül.

Anoma Priyadarshani Nemzeti Állatkert igazgatóhelyettese elmondta, hogy jelenleg nincs élelmiszerhiány, de az állatkert kihívásokkal teli időszakra készül.

Az alkalmazottak több zöldséget, füvet, zöldet és gyümölcsöt, például banánt kezdtek termeszteni a horanai Gonapola-i farmon. Az állatkert alá tartozó egyéb szabad földterületeket is befogják erre a munkára.

A Srí Lanka-iakat arra kérik, hogy szponzoráljanak vagy fogadjanak örökbe egy állatot otthonaikba a nemzeti állatkertből, amely kihívásokkal teli időszakra készül az országban bekövetkezett példátlan gazdasági válság nyomán.

A mezőgazdasági minisztérium keddi közleményében közölte, hogy az állatkertnek 59 millió rs késedelmes kifizetést kell rendeznie az állati takarmány-beszállítók számára. Az év hátralévő részében legalább 120 millió Rs-re van szükség az állatok etetéséhez.

A Dehiwala Állatkert, Ázsia egyik legrégebbi állatkertje jelentős állománnyal rendelkezik a világ minden tájáról származó állatokból.

A 22 millió lakosú szigetország jelenleg az 1948-ban elnyert függetlensége óta a legsúlyosabb gazdasági válságot éli át, miután koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turizmusból származó bevételek, az alapvető cikkek, köztük az élelmiszerek, az üzemanyag és a gyógyszerek behozatala is akadozik.