Magyar Állatvédelem
Image default

Az uniós bíróság betiltotta a madárléppel történő vadászatot Franciaországban

Törvénytelen az énekesmadarak ragasztóval, azaz úgynevezett madárléppel történő befogásának gyakorlata, amelyet Franciaországban hagyományosan alkalmaznak, mivel a madarak helyrehozhatatlan sérülést szenvednek – ítélkezett az Európai Unió Bírósága szerdán – írtja az MTI.

A ragasztóval bekent faágak felhasználása madarak befogására 1979 óta tiltott tevékenység Európában az uniós madárvédelmi irányelv értelmében, azonban e módszer alkalmazását Franciaország egy 1989-es rendelet értelmében, „szelektív, ellenőrzött és korlátozott mennyiségben” engedélyezte egyes megyékben, az évszázados hagyományra hivatkozva. Miután a madárvédelmi szervezetek megtámadták e rendelet törvényességét, az francia államtanács az uniós bírósághoz fordult annak értelmezése végett. Az Európai Bizottság is több esetben figyelmeztette Franciaországot, hogy tiltsa be az állatvédők által kegyetlennek minősített csapdásba ejtési módszert.

A luxemburgi székhelyű uniós bíróság kimondta, hogy egy EU-tagállam sem alkalmazhatja tovább ezt a vadászati gyakorlatot, továbbá a madárléppel történő befogás hagyományos jellege önmagában nem elegendő annak megállapításához, hogy nincs más megfelelő megoldás, amely azt helyettesíthetné.

A francia madárvédelmi szervezetek szerint évente 40 ezer madarat ejtenek foglyul ezzel a módszerrel, amellyel körülbelül ötezer vadász élhet.

MTI nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: CABS/LBO

Kapcsolódó

Majdnem eltörte a csapóvas a barna rétihéja lábfejét

magyarallatvedo

Bezsákolt, törött bordájú kutyatetemeket találtak az állatvédők (18+)

magyarallatvedo

Puskával lőttek agyon egy macskát Hajdúsámsonban

magyarallatvedo