Magyar Állatvédelem
Image default

Az orvvadászat elleni harcot is segítheti egy magyar startup fejlesztése

Olvasási idő:1 perc

Vadcsapda-megfigyelőrendszert fejleszt egy magyar startup cég, amely a világ bármely pontján képes monitorozni a kihelyezett csapdákat, a rendszer kis átalakítással használható például méhkaptárok megfigyelésére, illetve határátkelőknél, parkolóházakban és magánbirtokokon is.

A fejlesztők, a Feedbackpack nevű cég közölte: a csapdákat legtöbbször kártékony állatok befogására használják, de lehetnek állat- vagy humán-egészségügyi célok is, és emellett a kutatást is szolgálhatják. Hozzátették, az egymással is kommunikáló hardver eszközökkel megfigyelt csapdákat nem kell mindennap ellenőrizni a helyszínen, amivel pénzt és energiát takarítanak meg. A befogásról azonnali értesítést küldő csapdákat már vadásztársaságok és erdészetek is tesztelték.

Ellentétben más csapdafigyelő rendszerekkel, RD-Sam System használatához nincs szükség mobilhálózatra, mivel a rendszer egységei rádiókapcsolattal kommunikálnak

A kihelyezett eszközt telefonnal is lehet párosítani, illetve a vadőr térképen is tudja ellenőrizni a csapdák állapotát. A Venn Software Solutions előnyeit kihasználva ezek a rendszerek lehetővé teszik a csapdák hálózatba kapcsolását, és értesítik az őrt még a legnehezebb körülmények között is, amikor más eszköz nem látná el a feladatot.

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a szériagyártás beinduljon. Kis szériákat már tudunk gyártani, amellyel célunk, hogy minél több vadásztársasághoz eljusson az RD-Sam System tesztelésre.

A közlemény szerint a prototípusok tesztelésénél azért dolgoznak vadőrökkel, hogy az esetleges hibákat kijavítsák mielőtt a nagyobb erdészetek alkalmazzák a szerkezetet. Az RD-Sam rendszert az európai vadászszövetségekkel együttműködésben tervezték és fejlesztették, hogy a legjobban megfeleljen a vadőrök igényeinek.

Közölték, az orvvadászat ellen küzdőkkel is szeretnének együttműködni, akikkel megosztanák az adatokat. Az integráció ugyanis segíthet eldönteni, hogy valóban orvvadászat történt-e. Emellett az összegyűjtött statisztikai adatokat az országos vadgazdálkodási szervek is hasznosítani tudják majd – idézték a közleményben Olajos Lászlót, a Feedbackpack egyik alapító tagját.
    

Az eszközök sorozatgyártását már tervezik – olvasható a közleményben.

Kép forrása: Feedbackpack

Kapcsolódó

Úgy megrúgta kistestű kutyáját, hogy elpusztult

magyarallatvedo

Egzotikus madarunk, a gyurgyalag, a méhek ellensége – VIDEÓKKAL

magyarallatvedo

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Viki